• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

SCENE

A családbarát és fejlődést támogató koraszülött ellátással kapcsolatos kiemelkedő  nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten a Semmelweis Egyetem Pető András Karán.
Magyarországon minden 11-dik újszülött túl korán jön a világra, a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést hazánkban: 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság. November 8-9 – én a világ minden részéről érkeznek a koraszülött ellátás kutatói Budapestre, hogy megvitassák a családbarát és fejlődést támogató ellátás legsürgetőbb kérdéseit.

November 8-9-én immáron hetedik alkalommal rendezik  meg a SCENE (Separation and Closeness Experiences in the Neonatal Environment) symposium elnevezésú kutatói konferenciát, mely nemzetközi szakemberek multidiszciplináris munkacsoportja Kutatásaikkal, megfigyeléseikkel arra törekednek, hogy javítsák a szülők és csecsemők újszülöttellátás során szerzett tapasztalatait, illetve az ellátás kimenetelét. A SCENE együttműködés olyan kutatásokat kezdeményez, melyek azt elemzik, hogyan és miért alakul változatosan a szülő-csecsemő fizikai és érzelmi közelsége a PIC/NIC osztályok között, országokon belül, illetve országok között; a közelség, illetve szeparáció csecsemőkre, szülőkre, illetve a szülő-csecsemő diádokra gyakorolt rövid- és hosszútávú hatásai; valamint, hogy hogyan optimalizálható a szülők és csecsemők egészsége és jólléte.
Idén a  „Melletted a Helyem Egyesület” koraszülöttek ellátásért betegszervezet és a Semmelweis Egyetem szervezésében Budapest ad otthont a szakmai eseménynek.

A konferencia szervezői rámutatnak, az elmúlt években világossá vált, hogy  a modern műszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, és ezzel szoros összefüggésben a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálják a koraszülöttek gyógyítására tett törekvések sikerét.


 „A koraszülött ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak.”– tette hozzá Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a SE Korányi PIC vezetője, a Melletted a Helyem Egyesület elnöke.


A konferencia első napján az előadások az édesapák szerepéről lesz szó a koraszülött ellátás során, majd a családbarát koraszülött ellátás alappilléreit érintő kutatásokról lesz szó. A  második napon a koraszülöttek kórházi időszak utáni speciális igényeit járják körül, illetve a szülő-koraszülött szeparációjának rövid és hosszútávú következményeit, epidemológiai vonatkozásait járják körbe a kutatók.


A Melletted a helyem Egyesületről


A 2015 szeptemberében alapított, a koraszülöttek körül tevékenykedőket összefogó civil egyesület – hivatalos betegszervezet, a Melletted a helyem elsőként egyesíti hazánkban a koraszülöttek körül tevékenykedő szakembereket, nővéreket, továbbá a civileket és az érintett szülőket, célja pedig a legkisebbek és hozzátartozóik szakmai támogatása és a hazai családbarát koraszülött ellátás érdekképviselete.


Sajtókapcsolat

Dr. Nádor Csaba
Mobil: 00 36 30 203 3702
Email: nador.csaba@mellettedahelyem.hu