• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Apák és a koraszülöttek

Megérkezett a gyönyörű kisbabád. Igaz, hogy nagyon éretlen, igaz, hogy sokkal kisebb, mint amit vártál, de itt van Veletek. Tudjuk, hogy örömödbe rengeteg kétség, félelem és aggódás vegyül, hiszen nem így és nem ilyen gyorsan szerettél volna apává válni. Tudjuk, hogy nem készültél fel sem az apaságra, sem a feladatokra, ami egy koraapu nyakába szakad pillanatok alatt.

 

koraszülött, koraszülött ellátás

Valahogy idáig a magyar koraszülött ellátás mellőzte az apukákat. Pedig Rád is legalább akkora szükség van a gyermeked mellett, mint az Édesanyjára. Sőt! Nemcsak a babádnak van most szüksége a támogatásodra, de gyermeked anyjának, amennyiben nem első gyermeketek, az otthon maradt testvér(ek)nek is, és nem mellesleg valakinek pénzügyileg is biztonságban kell tartania a családot

Teljesen normális az az érzelmi hullámvasút, amin éppen keresztül mész, de hidd el, ahogy növekszik és erősődik a babád és kialakul a napi rutin, egyre kevésbé lesz érzelmileg megterhelő ez az időszak.

Nem vagy egyedül, minden apa ugyanezekkel a problémákkal küzd meg ebben a krízis helyzetben!

 

Félelemmel és szorongással nézel a jövőbe: vajon túléli a kisbabád, vajon egészséges gyermek lesz belőle?

Mérges vagy, mert nem így tervezted az első találkozásotokat?

Tehetlennek érzed magad, mert nem tudsz segíteni a babádon?

Kétségeid vannak, hogyan tudsz elég erős maradni mindezek ellenére, hogy a társadnak erős támasza lehess?

Hogyan fizetitek ki a  felmerülő plusz költségeket?

Hogyan oldod meg a gyermeke(i)d ellátását, aki otthon várja anyát és a kistesót?

Viszont milyen gyönyörű és erős kisbaba! Micsoda változáson és küzdelmen megy keresztül nap, mint nap! Ugye milyen büszke vagy Rá?

 

Na ez az érzelmi hullámvasút, és ezek a gondolatok, kérdések cikáznak a fejedben napokon, heteken keresztül.

 

 

koraszülött, koraszülött ellátás

 

Hogyan tudod támogatni a párodat?

Nagyon sok segítségre, lelki támogatásra lesz szüksége a partnerednek, főleg a szülést követő időszakban. A szülés és a szülés körülményei megviselték fizikailag és érzelmileg, emellett hatalmas hormonális változáson megy keresztül. Fájdalmai vannak, és az ellátásból adódóan nem tud az baba mellett lenni. Mutass neki képet a babáról! Mondj el neki minden információt, amit az orvostól, nővérektól tudsz.

Nagyon fontos, hogy a jelenléted nyugtató legyen az anya számára. Hallgasd meg.

Figyelj, hogy aludjon, pihenjen és egyen eleget. Az anya állapota függvénye a  baba jóllétének. Az anyatejes táplálás, mely a baba táplálásának a legjobb módja, alapfeltétele egy pihent, jól és egészségesen táplálkozó édesanya.

 

 

Nagyon fontos, hogy találj időt arra, hogy beszélgessetek az érzéseitekről. Együtt, csapatként könnyebben tudtok megbírkozni ezzel a krízis helyzettel!

Fogadd el, hogy a férfiak és a nők néha másképp bírkoznak meg a problémákkal. Vannak férfiak, akik hajlamosak magukban tartani érzéseiket ,annak érdekében, hogy megkíméljék a partnerüket. Elég gond van a babával, ne kelljen még miattad is aggódnia? De ezt a viselkedést a párod úgy is értelmezheti, hogy közönöyös vagy, nem érdekel mi történik a gyermekkel és vele. Lehetnek nagyon hasonló érzéseitek, de nem mindig ugyanabban az időben. Fogadd el, hogy nem mindig a "ugyanazon az oldalon" álltok.

Beszéljétek meg, mennyi információt szeretnétek megosztani a családdal a baba állapotáról. Előfordul, hogy az anya szinte semmit nem szeretne kommunikálni a külvilág felé, mert szégyelli a koraszülést, vagy ami még rosszabb, bűntudata van, magát okolja a koraszülés miatt.

 

Hogyan tudod segíteni a babádat?koraszülött, koraszülött ellátás

 

Próbálj minél több időt tölteni a babával. Sajnos a magyar koraszülött ellátás és a látogatási idő még nem túl “apa-barát”. Kérd a nővéreket és az orvosokat, hogy munka után, az esti órákban szeretnéd látni a babádat, hogy ne csak a hétvégeken tudj együtt lenni vele.

Ne félj kérdezni, minél többet tudsz a baba állapotáról, a gépek mőködéséről, annál magabiztosabb Édesapává válsz.  Bízz az ösztönediben- te vagy ennek a babának az Édesapja.

Érintsd meg, vedd a kezedbe a babádat, hidd el nem tudsz neki ártani. A baba ismeri és felismeri a hangodat, megnyugtatja a jelenléted és a szereteted.

 

És akkor még ott a család is….

Tudjuk, hogy nem lehetsz ott mindenhol egyszerre. Megváltoztak a prioritások és ezt a környezetednek meg kell értenie. Ha már testvére(i) vannak koraszülött babádnak, a tesvér(ek)nek külön figyelemre van szükségük ezekben a nehéz napokban, hetekben. Életkoruknak megfelelően tudják csak kimutatni érzéseiket aggodalmukat, melyet az Édesanya és a testvér hiánya jelent számá(uk)ra.

Kérd és fogadd el  a család és a barátok segítségét. Írj listát ki-miben tud segíteni: pl. gyermekek bölcsibe-oviba-iskolába vitele és felügyelete, főzés – háztartás - bevásárlás, háziállatok ellátása., stb.

Hidd el, az egész család és a barátok is értik és érzik min mentek keresztül.

Amennyire lehetséges, ebben az időszakban kérj a munkahelyeden egy picit rugalmasabb munkaidőt, hogy a lehető legtöbb időt tölthess a gyermeke(i)ddel.

koraszülött, koraszülött ellátásTudjuk, hogy nem vagy Superman. Ez nem az a pillanat, amikor erősnek kell lenned. Senki nem várja el tőled. A gyermeked intenzív terápiás ellátásban részesül, folyamatosan változik az állapota.

De annak érdekében, hogy segíteni tudd a családodat, vigyáznod kell magadra.

Próbálj aludni,, SOKAT! És táplálkozz egészségesen! Betegen nem látogathatod a babát!

Fogadd el a lelki támogatást olyan családtagtól, akivel őszintén tudsz beszélni az érzéseidről, félelmeidről. De kérhetsz segítséget akár szakembertől vagy más apukáktól, akik hasonló helyzetben voltak .

Az apa a PIC ellátás egyik alappillére, még ha ez ebben a pillanatban nem is olyan egyértelmű  számodra. Te vagy az erős háttér, amely segíti a szakemberek munkáját abban, hogy  a társad és a babád állapota javuljon, és egészséges boldog családdá váljatok.

Mire van még sok sok szükséged a következő napokban, hetekben?

HUMORÉRZÉKRE!

Nézd csak: http://apafuzet.hu/apa-fuzet/

 

Kenguru-módszer Apákkal és Anyákkal: Összehasonlítás élettani és stressz-válaszok alapján koraszülötteknél

Célkitűzés: Hogy összehasonlítsuk az élettani és biokémiai válaszokat stabil koraszülötteknél és szüleiknél kenguru módszer alkalmazását követően Anyukák (KMC) és Apukák (KFC) esetében.


Kutatási módszer: Lefolytattunk egy előremutató cross-over vizsgálatot olyan stabil állapotú koraszülötteknél, akik a 35. gestatios hét előtt születtek egy hármas szintű PIC osztályon Torontóban. Minden, a kutatásban résztvevő korababa kenguruzott az Édesapjával és az Édesanyjával 1-1 órát egymást követő napokon véletlenszerű sorrendben. Mérték a babák szívfrekvenciáját, hőmérsékletét, vérnyomását, oxigén szaturációját és a nyál kortizol-szintjét, valamint a szülők szívfrekvenciáját, hőmérsékletét és a nyálukban található kortizol szintjét a kenguruzás előtt és után. Az értékek változását összehasonlították a párosoknál, és ezt analizálták a kutatók.

Eredmény: Huszonhat koraszülött-szülő párt vizsgáltak élettani paramétereik alapján, akik közül 19-nek volt megfelelő nyálmintája kortizol-szint vizsgálat céljára. A csecsemők átlaggos súlya 1096 grammm volt, és átlagosan a 32. gesztációs héten születtek. Nem találtak szignifikáns különbséget a szívfrekvencia középértéke, a hőmérséklet, oxigén szaturáció, szisztolés vérnyomás, artériás középnyomás és a nyál kortizolszintjének változásában a kenguruzás előtt és után az újszülöttekben. A szívfrekvencia, hőmérséklet és a nyál kortizolszintjének változsa hasonló volt az Anyák és az Apák esetében a kenguruzás előtt és után.


Következtetés: Nincs szignifikáns különbség az élettani és stresszválaszok vonatkozásában a kenguru módszer alkalmazását követően koraszülött babáknál. Az Apákkal történő kenguruzás épp olyan biztonságos és hatékony, mint az Anyákkal.

B. K. Smith, J. Shah, P. Kumar, P. S. Shah

Journal of Perinatology: A Kaliforniai Perinatológiai Egyesület hivatalos folyóirata, 2015 December 17.

Forrás: https://www.readbyqxmd.com/read/26674998/kangaroo-care-by-fathers-and-mothers-comparison-of-physiological-and-stress-responses-in-preterm-infants