• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Madách Imre: Mondottam volt, ember küzdj és bízva bízzál.

Árpi kisfiúnk 2015.10.11-én született a terhesség 28. hét + 4 napjában, 690 grammal a Honvéd Kórházban/régi nevén MÁV Kórház/ magas vérnyomás és máj leállás miatt. A császármetszés után Árpi a PIC intenzív részlegébe került, én pedig az intenzív osztályra. 2,5 nap alatt, megannyi oxitocin után, az intenzíves nővér segítségével elkezdtük a mellfejést,hogy az értékes előtejet megkapja az inkubátorban fekvő kisfiúnk, addig egy másik anyukától kapott anyatejet a tejdonor program segítségével.

A védőnők és az intenzíves nővér segítségével 3 nap után fejőtölcsér és a Medela fejőgép segítségével megindult az anyatejem, és  3 hónap alatt annyi anyatejem termelődött, hogy 5 korababának tudtam segíteni, ebből egy ikerpárnak másfél hónapon keresztül és anyatej donorként helytállni.

Ez idő alatt 3 hónapnyi anyatej tartalékot gyűjtöttem össze a fagyasztóban.

A kórházban kb 2 hónap után próbálkoztunk a szoptatással kisebb - nagyobb sikerrel 15-20-80 ml-ket evett 3 óránként. Amikor nem sikerült szoptatással megenni az adagját, pótlással cumisüvegből kapott anyatejet.

Koraszülött, koraszülöttek

A kórházból miután 2016.január 3-án hazakerültünk, 4 óránként evett 50-60-70 ml anyatejet, melyből  15-20-30 ml szoptatásal történt.

2016 márciusban influenza miatt egyre jobban csökkeni kezdett az anyatej mennyisége, így elkezdtük minden alkalommal napi 5x gyakorolni a szoptatást aminek pozitív hatása lett,mivel 70-80-110-120 ml-t kezdet enni csak szoptatásal.

6 hónapos korában már annyira megemelkedett a  napi anyatej igénye,hogy tápszerel kellett kipótólnunk a megfelelő mennyiséget.Természetesen az anyatejet ugyanúgy kapta 150-200ml-ként, ahogy éppen sikerült összeegyeztetni a nagyobb testvér és a napi programok mellett.

Nagyon örülök és büszke vagyok magamra, amiért kisfiamat 8 hónapos koráig anyatejjel, szoptatás útján tudtam táplálni, de ehhez kellett a pozitív gondolkodás, illetve már az első kisfiamnál megtanultam milyen jó hatása van az anyatejnek. Kellett hozzá egy jól evő korababa,egy jó orvosi gárda ,aki ezt támogatta, egy jó nővéri csapat aki segített, egy erős, bíztató családi háttér és nem mellesleg sok-sok pozitív gondolat és életszemlélet, hogy mindent megteszek a gyermekemért, a legjobbat adom neki, amit egy anya adhat gyermekének. Az anyatejet.

A gyermekem egészséges fejlődése érdekében fejtem és szoptattam, hiszen az anyatejnek minden cseppje kincs, és erősebb lesz az immunrendszere tőle.

Míg első gyermekemet, aki időre született csak 2,5 hónapos koráig tudtam szoptatni, csak a pozitív hatásait látom a két gyermekem egészsége között. Második gyermekünk, aki idő előtt született kevesebb felső légúti betegségen esett át, mint az első kisfiúnk.

Csak ajánlani tudom minden kora anyukának ,hogy ennél csodálatosabb dolog nincs a világon, mint hogy szoptathatja saját gyermekét.

Ha lehetne ezt írnám arra a bizonyos sárga (PIC) ajtóra:

"Madách Imre: Mondottam volt, ember küzdj és bízva bízzál."

Teljesen jól kifejezi azt,hogy amiben hiszünk az sikerül, az motivál és célt ad.

Sok kora anyukának ezt adnám ajándékba ha tehetném, a hitet, hogy lesz jobb és a bizalmat, hogy ne féljenek az intenzív osztály személyzetétől.

Remélem sokat segítettem a történetünkel.