• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Magdus 32. hét

Magdus a 32. héten született sürgősségi császárral:  1980 gr, 46 cm. Fenyegető koraszülés miatt a terhesség  29. hetében szteroidot kaptam. 3 naposan szopizhatott először, akkor még csak napi 3 alkalommal, és 10 ml-nél többet nem tudott kiszívni. A János Kórház PIC én Évi nővér segített, amennyire tudott a fejésben, mivel egy csecsemős nővér kb. 1 perc alatt elintézett a tanácsaival, gyakorlatilag ezek nem voltak használhatóak. Egy büdös krémet javasolt, ami szerintem egyáltalán nem segített...

Eleinte csak bimbóvédővel ment a szoptatás, ezt is Évi PIC nővér javasolta. A lefejt tejet még éjjel is bevették a PIC-en, ezt kapta meg szondán és/vagy cumiból. Tudomásom szerint a Picen nem kapott tápszert.

A kórházi bentlét alatt fejésre főleg a sorstárs anyukák bíztattak, ők láttak el tanácsokkal is, hogy mit hogyan érdemes  pl. inni enni, hogyan fertőtlenítsem a fejőgépet, a mellemet.

A tejkonyhán dolgozó Anna néni is sokszor bíztatott, nyilván nem volt feladata gyakorlati tanácsokat adni, de embersége sokat segített. A neonatológus vizitkor természetesen mindig rákérdezett arra, hogy szopik- e és mennyit a kislányom.

Hazakerüléskor (35 hét) neonatológus tanácsára kezdetben még csak napi 3-szori szoptatást javasolt, és lefejt tej adását cumiból, ugyanis kislányom nagyon sárga volt, ezért gyenge volt még a szopizáshoz.

Egy helyettes védőnő mutatta meg a hónaljban- fekve szoptatási módokat, hogy ezáltal is stimuláljam a tejtermelést, emellett elolvastam a Szoptatás című kőnyvet, ez is sokat segített.

A La leche liga honlapját is áttanulmányoztam.  Furcsa módon a szemész orvos volt az egyetlen, aki hangsúlyozta a szoptatás fontosságát, elmagyarázta, hogy a szem kóros ereződését is csak az anyatejes táplálás tudja leallitani, ez adott erőt ahhoz, hogy az igen megterhelő fejést folytassam.

A sárgaság fennállta alatt háziorvosunk is sokszor elmondta, hogy a minél gyakoribb szoptatás fogja majd oldani a sárgaságot. Védőnőnk egyébként koraszülött témaköoben nagyon képzett volt, fejlesztésekkel kapcsolatban is igen sok jó tanácsot adott.

Így sikerült szép fokozatosan elhagyni a cumisüveges táplálást, 6 hónapos koráig majdnem kizárólag csak mellből tápláltam. Estére egy alkalommal kapott lefejt tejből cumisüvegben kis pótlást.

Súlya folyamatosan gyarapodott, soha sem stagnált vagy fogyott. 15, 5 hónapos koráig szopizott, saját magát választotta el, egyik naprol a másikra, de mindaddig igény szerint szoptattam, kezdetben napi 8-12 alkalommal, és 10 hónapig fejtem.