• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Európai ellátási standardok sz újszülöttek egészségéért

Az EFCNI (Európai Alapítvány az újszülött gyermekek ellátásáért) az elmúlt években számos nagy kezdeményezést indított útjára,  a Koraszülöttek Világnapja mostanra már mindenki által ismert, szeretett ünneppé nőtte ki magát. 2010-ben elkészített egy átfogó európai felmérő tanulmányt, aminek eredménye az európai politikai elittet sokkolta, és melynek hatására Dr. Angelika Niebler és Dr. Peter Liese létre hozta az "Édesanyák és Gyermekeik Egészségéért Érdekképviseleti Csoportot" az Európa Parlamentben.

Munkánk meggyőzte a politikusokat, és az EFCNI 2014 április 7-én megbízást kapott az Európa Parlamenti képviselőktől, hogy állítson össsze egy olyan standardokat definiáló dokumentumot, amelynek célja, hogy harmonizálja, és egységes szintre emelje az Európai Unió országainak koraszülött ellátását.

Ebben a pillanatban nincs egységes ajánlás a koraszülöttek ellátására, nemhogy Európában, de még az európai országokon belül, sőt még ugyanazon városon belül sem egyforma elvek alapján látják el a legkisebbeket.

Mik azok a témakörök, amelyekben nem harmonizál a rendszer Europán belül? Az okokat ismerjük: nem egyforma infrastruktúra, teljesen eltérő pénzügyi támogatás a különböző európai országok kormányaitól és sajnos kétségbeejtő a különbség a szakemberek képzettségét  és létszámát illetően.  

Ebben a pillanatban ma Európában koraszülöttként megszületni gyakorlatilag szerencse kérdése, hogy egészséges életet él-e gyermekként majd felnőttként a baba.

Mára már több, mint 220 szakértő 35 országból dolgozik a standardokon, és Egyesületünk tagjai is kiveszik részüket a feladatokból (Dr. Szabó Miklós, Gross Dorottya és Nagy Lívia).

A témakörök: PIC design, Orvosi ellátás és klinikai gyakorlat, Etikai döntéshozatal és palliatív ellátás,  Táplálás,  Az újszülöttellátásban dolgozó multidiszciplináris csoportok oktatása és továbbképzése, Betegbiztonság és higiénia a gyakorlatban, Családcentrikus, fejlődést támogató ellátás, Ápolási folyamatok, Adatgyűjtés és dokumentáció, Születés és Szálltás, Koraszülött utógondozás.

Minden egyes csoportban ott ül legalább egy, ha nem több koraszülő Édesanya vagy Édesapa, és nyitott tiszteletteljes viszonyt kialakítva EGYÜTT, a szülők által kiválasztott  és meghívott, szakmájuk területén kiemelkedő szakemberekkel dolgoznak együtt.

Prof Dieter Wolke vezette utógondozás csapata áll talán a legnagyobb kihívás előtt. Nyugat Európa “szenved” a sok egészséges baba kötelező utógondozásától és követésétől és azt gondolják, hogy elveszi a figyelmet és a pénzt azoktól akik igazán rászorulnak, míg Kelet-Európa nagyon gyenge szociális hálójában szó szerint magukra maradva kallódnak a szülők rászoruló gyermekeikkel.

2018 November 17-én, az EFCNI 10. születésnapján Brüsszelben mutatja be az eredményt, és tesszük nyilvánossá a standardokat a project weboldalán.

Még el sem készült a dokumentum, de már olyan szaklapok cikkeznek róla, mint a Lancet, Acte pediatrica. A Lancet cikk teljes magyar fordítása a mellettedahelyem.hu weboldalunkon is megtalálható Továbbra is napirenden a koraszülés címmel.

Még el sem készült, de máris díjat nyert!

A “Germany – Land of Ideas” németországi kezdeményezés a „kiemelkedő ötletek versenye”, amely lehetőséget teremt a világ minden táján élő kreatív elméknek innovatív terveik megvalósításához.

Idén 100 projekt került kiválasztásra győztesként a több, mint 1000 projekt közül, és legnagyobb örömünkre és büszkeségünkre az Európai Ellátási Standardok az Újszülöttek Egészségéért is a díjazott lett.

A verseny célja, hogy konkrét feladatokra találjon megoldásokat, a jövő sürgető kérdéseit illetően és 2005-ben indult útjára  a német szövetségi kormány és a Német Iparágak Szövetsége (BDI) kezdeményezésére.