• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

FINE Képzés Szeged

Pár héttel ezelőtt ismét abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy együtt tölthettem pár napot Inga Warrennel, a FINE képzés alapítójával. Közel 4 éve ismerem személyesen Ingát, először a Budapesten szervezett első jENS konferencián volt szerencsém meghallgatni előadását a fejlődéstámogató ellátás fontosságáról. Lélegzetvisszafojtva hallgattam Nick Conneman-nal közös prezentációját a NIDCAP módszerről, a baba megfigyelésén alapuló ápolásának és összefonódásának fontosságáról és a szülő, mint elsődleges ellátó szerepéről.


Azóta is visszhangzik Inga mondata a fejemben, melyet minden előadásában kiemel és újra ismétel: A baba a szülők gyermeke, ezért a megfelelő hozzáállás az, ha egyenrangú félként tekintünk rájuk, megosztva velük gondolatainkat és minden feladatot.

Az elmúlt évek közös munkája nyomán ma már barátként és szövetségesként tekintünk egymásra, és nem is kellett sokáig győzködnöm, hogy a magyar PIC-ek elsőbbséget kapjanak határidőnaplójában. Sokat viccelődünk azon, hogy lassan már magyar állampolgárságot is érdemelne, hiszen Budapest után két hatalmas magyar régiót is megjárt már a képzés jóvoltából, megismerve azok kultúráját és gasztronómiai sajátosságait is. Lelkesen kereste London könyvesboltjaiban Szabó Magda különböző novelláit, mert nagyon fontosnak tartja, hogy erős női szereplőkön keresztül megismerkedhessen az adott ország történelmével.

Fine oktatás Szeged

Eddig öt magyar koraszülött intenzív osztály látogatására kísérhettem el, és szívtam magamba ennek a fantasztikus szakembernek minden egyes mondatát és gondolatát. Minden alkalommal a különböző osztályok főorvosai vezették végig és cseréltek vele tapasztalatokat vagy kértek tőle véleményt az ellátás különböző aspektusairól. Számomra lenyűgöző, hogy 20-30 perces látogatás alatt tökéletesen fel tudja mérni az adott osztály erősségét vagy éppen gyenge pontjait. Minden alkalommal, a PIC látogatást követő napon kezdődő FINE képzés alapozó kurzusán, az intenzív osztályon dolgozó orvosok és nővérek folyamatos pozitív visszacsatolást kapnak a munkájukkal kapcsolatban, és a felmért hiányosságok is úgy kerülnek előtérbe, hogy a hallgatók csak kétkedve ingatják fejüket, és maguk sem értik, hogy miért nem így csinálták eddig, ezzel a módszerrel, hozzáállással. Én pedig tudom, hogy azon a napon sem ugyanazt az előadást fogom hallani, mint pár héttel vagy hónappal korábban egy másik városban.

Míg az egyik PIC-en a hangos és világos környezet gördít akadályokat a babák nyugalmának és stresszmentes környezetének megteremtéséhez, máshol megfigyelésük, táplálásuk vagy éppen a szülők jelenléte jelent kihívást, és ezekre próbálnak közösen, csapatként, folyamatos párbeszédben megoldást találni az ott dolgozó szakemberek Inga segítségével.

Hogy mi teszi Inga Warrent azzá a szakemberré, akire hallgatnak, akire figyelnek és akinek a véleményére kiváncsiak a szakemberek, azt a következő kis történeten keresztül tudnám bemutatni: Egy este egy inkubátorban egy nagyon PICi baba mozgatja a végtagjait minden irányban. A monitor nem jelez «problémát», de Inga csak áll a baba mellett, figyeli hosszú perceken keresztül, majd odasúgja nekünk: «ennek a babának fájdalmai vannak! Elkezdi a babát ellátó nővért kérdezgetni: mikor evett utoljára a baba, milyen gyorsan, hogyan? Mire a kérdések és a válaszok elhangzanak, a monitor elkezd sípolni. Majd az ápoló Inga instrukcióit követve megváltoztatja a baba fekvési pozícióját, kisímítja alatta a lepedőt és végtagjait középhelyzetbe hozva oldalra fekteti a babát. Az apró PICi «megköszöni ápolójának a segítséget, és egyik kezét a szájához emelve szép lassan álomba merül.

Mint Egyesületünk alelnőke és az EFCNI szülői tanácsának képviselője büszkén és megtisztelve érzem magam, hogy együtt gondolkodva és dolgozva a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítvány munkatársaival, a Szegedi Tudományegyetem támogatásával 2019. február 11-12-én megvalósulhatott a szegedi koraszülött intenzív osztály szakemberei részére a FINE képzés. Inga Warrent Mary O’Donnell FINE és NIDCAP oktató PIC nővér segítette az előadások és gyakorlati képzés során.

A FINE képzésről még több információ : https://www.mellettedahelyem.hu/pici-ellatas/fine/a-fine-program-alapozo-kepzese

"Gondoskodjunk folyamatos továbbképzésekről és tréningekről az anyák és az újszülöttek, koraszülöttek egészségügyi ellátási területein dolgozó minden szakember számára, beleértve a szülőkkel folytatott érzékeny kommunikáció és nyitott interakciók témakörét érintő rendszeres tréningek megszervezését és naprakész tananyagok biztosítását!" - Cselekvési felhívás.

Az újszülöttek egészségügyi ellátásának európai irányelveit 2018 novemberében mutattuk be az Európai Parlamentben Brüsszelben:

https://www.mellettedahelyem.hu/pici-ellatas/picik-a-nagyvilagban/brusszelben-jartunk

https://newborn-health-standards.org/standards/education-and-training/overview/