• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Kenguruverseny 2018

2018 májusa Egyesületünk életében a kenguruzás jegyében telt. A Korábban Érkeztem Alapítvány és Egyesületünk meghívására ismét Magyarországon üdvözölhettük Prof. Nils Bergmant, a kenguru módszer egyik leghíresebb kutatóját, nagykövetét. A Kenguruzás világnapja (május 15.) alkalmából immáron harmadik alkalommal kenguruversenyt hirdetettünk a Koraszülött Intenzív Centrumok (PIC) között.

A kengurumódszer, melynek lényege a bőr-bőr kontaktus létrejötte az édesanya vagy az édesapa mellkasán, elengedhetetlen a legapróbb koraszülött babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A számukra rendkívül fontos nyugodt és biztonságos helyzeten túl, számos pozitív élettani hatása révén, az egyre fejlődő technikai feltételek mellett, a legjobb módszere az őket fenyegető súlyos károsodások megelőzésének, így a tüdőbetegség, a fertőzések kivédésének. Ez utóbbiban az anyatejnek van még nagyon jelentős szerepe, melynek mennyisége drámaian emelkedik a kenguruzva töltött órák után.Kenguruverseny 2018

Fantasztikus versenyt zártunk 2016-ban, melyről még több információ itt található:

https://www.mellettedahelyem.hu/publikaciok/hirek/kenguru-verseny-eredmenyek-2016

A 2017-es Kenguruversenyt adománygyűjtő családi futással indítottuk, A Kangatraining Magyarországgal közösen szervezett villámcsdülettel zártuk.

A futóverseny keretein belül adománygyűjtésre is sor került és büszkén jelenthetjük, hogy futóköveteink kampánya hatalmas sikerrel járt. A kitűzött 600.000,-Ft–os összeg közel duplája gyűlt össze a nagylelkű adományozóknak köszönhetően a Kangatraining villámcsődület ideje alatt befolyt összegből (1.062.495 Ft) a kenguruzást segítő eszközöket vásároltunk.

https://www.mellettedahelyem.hu/publikaciok/hirek/kenguru-verseny-osszefoglalo-2017

2018-ban ugyan kisebb pénzügyi háttérrel hirdettük meg a versenyt, de elképesztő eredmény született.

Az országban működő III-as szintű PIC osztályok közül 13 vett részt a versenyben .

A  csapatversenyt  a kecskeméti PIC nyerte, így mivel már harmadik éve ők a nyertesek, a vándordíj náluk maradt és természetesen az elengedhetetlen ajándék a kenguruzószék is átadásra került.

Az egyéni versenyt, a legtöbbet kenguruzó baba díját ebben az évben nem egy baba, hanem egy ikerpár nyerte, akik az ajándék átadásakor még mindig a gyulai PIC osztályon gyógyultak és növekedtek Édesanyjuk ölelő karjaiban. A család nehéz szociális hátterére való tekintettel megkérdeztük Panni és Vencel mamáját, Lackó Beáta Gabriellát, hogy milyen ajándékkal tudnánk a legjobban segíteni a babák otthoni ellátást. A legnagyobb örömmel és szeretettel adtuk át az anyuka által választott ikerbabakocsit Dr. Zátonyi Adélnak, a gyulai PIC vezető neonatológusának.

Kenguruverseny 2018

Pannival, Vencellel és csodálatos Édesanyjukkal Dr. Nils Bergman gyulai PIC-ben gyakorlati oktatásán volt alkalmunk megismerkedni és gratulálni Nekik.

A kenguruversenyről és a díjátadóról számos beszámoló készült, melyek az alábbi linkeken megtekinthetőek:

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/segit-a-kenguruztatas-a-babaknak

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=a5nG26M2t5E

https://hiros.hu/hirek/kecskemet/ujra-kenguru-dijas-a-bacs-kiskun-megyei-korhaz-koraszulott-osztalya

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kecskemeti-korhaz-a-kenguruverseny-gyoztese-1337608/

https://weborvos.hu/lapszemle/a-kecskemeti-korhaz-a-kenguruverseny-gyoztese-246052

https://keol.hu/kecskemet-bacs/megnyerte-a-kenguruversenyt-a-kecskemeti-korhaz-pic-reszlege-2018-06-01