• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Cselekvési felhívás a PIC-eken a COVID-19 járvány idején

Cselekvési felhívás: Szülői kapcsolattartás és szülők ápolásba való bevonása a PIC-eken a COVID-19 járvány idején

Szakmai ajánlások és tudományos bizonyítékok nélkül bevezetett súlyos korlátozások.
A COVID-19 világjárványra adott válaszként és a vírus terjedésének megakadályozására a magyar koraszülött intenzív osztályok szigorúan korlátozott szülői kapcsolattartást, illetve bizonyos helyeken látogatási tilalmat rendeltek el.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának ajánlása ellenére a 28 magyar koraszülött intenzív osztály egymásnak ellentmondó és különböző mértékű korlátozást léptetett életbe: vannak olyan osztályok, ahol az édesanyák napi egyszer 10 percet tartózkodhatnak gyermekük mellett, míg más osztályokon az anyák pár órás jelenléte vagy akár 24 órás jelenléte is megengedett és mint a gyermek elsődleges gondozója részt vehetnek gyermekeik ápolásában, gondozásában. Ezzel szemben vannak olyan osztályok is, ahol egyáltalán nem lehetnek jelen, az édesanyáknak nincs kapcsolatuk gyermekükkel, illetve az édesapák számára szinte az egész országban bezárultak a PIC és kórház ajtók.


Jelenleg nincs tudományos bizonyíték vagy szakmai ajánlás, amely arra utalna, hogy a koraszülött intenzív osztályokon ellátásban részesülő babák szülői kapcsolattartásának korlátozására lenne szükséges.


A Melletted a helyem Egyesület szülői testülete elismeri, hogy ezen új intézkedések motivációja összekapcsolódik a magyar PIC-ek korlátozott, zsúfolt területével, amelyben a jelenlegi járvány idején kihívást jelent a távolságtartó intézkedések betartása és ezáltal növelve a vezetőség aggodalmát a kiszolgáltatott betegek és az odaadó személyzet védelme érdekében.


A szakemberek szerint a szülők kizárása a PIC-ekről a babák érdekeit szolgálják.
De pontosan milyen érdekekről beszélünk?
Hogyan fogadhatjuk el, hogy a koraszülött vagy betegen született újszülöttek érdeke csak orvosi?
Miért hagyjuk figyelmen kívül több ezer tudományos, szociológiai és pszichológiai tanulmány eredményeit, melyek az újszülöttek érdekeit szolgálják?


Véleményünk szerint a koraszülött és beteg újszülöttek szüleikkel való kapcsolattartási korlátozásának kockázata meghaladja ezen intézkedések vélt előnyeit. Az Egyesület fennállásának elmúlt 5 évében MINDEN erőfeszítésünk arra irányult, hogy a családbarát koraszülött ellátás elterjedjen a magyar egészségügyi rendszerben, de a kialakult járványügyi helyzetben másodlagos tényezővé váltak az evidenciákon alapuló ellátási formák.
A családbarát koraszülött ellátás alapelve, hogy a szülő az elsődleges ellátója saját gyermekének, megvalósul az anyatejes táplálás, a bőr-bőr kontaktus, és ezen alapelveket az elmúlt években egyre több magyarországi PIC tette magáévá; ahol a szülők nem látogatók, hanem részei a gyermekeik ellátásának és életének, ahol 0-24 órás jelenlétük gyermekük mellett nélkülözhetetlen.

0-24 órás ellátás


A tudományos kísérletek és tanulmányok kimutatták a közvetlen kapcsolatot a szülők és a korábban vagy betegen született újszülött gondozásában betöltött szerepük és az újszülöttek javuló fejlődési eredményei között. A családintegrált ellátás bizonyított eredményei a gyorsabb testsúlynövekedés, jobb szoptatás, jobb kognitív fejlődés és fokozott kötődés, ezért minden egyes ehhez kötődő protokoll megváltoztatása bizonyítékokon kell, hogy alapuljon.
 

Nemzetközi testületek hivatalos iránymutatásai


A Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Perinatológiai Társaság és a Magyar Neonatológiai Társaság, az orvosi egyetemek neonatológiai tanszékei még nem adtak ki irányelveket a szülők kapcsolattartására vonatkozóan.
Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának ajánlása kimondja, hogy a jelenlegi látogatási tilalom nem írja felül a gyermeki alapjogokat és nem korlátozza a szülőt abban, hogy gyermekét a korházban látogassa.”

https://kollegium.aeek.hu/Dokumentumok

Az Egyesült Királyságban a Brit Perinatológiai Társaság (BAPM) és a Gyermekorvosi és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium (RCPCH) által kiadott iránymutatások szerint a szülőket ebben az időszakban fel kell venni az újszülött osztályokra. Az ajánlás megjegyzi, hogy a szülők bevonása a csecsemőgondozásba támogatónak bizonyulhat az osztály munkatársai számára, mivel a világjárvány növekvő nyomást gyakorol a személyzetre, és kijelenti, hogy a PIC-eknek olyan egységes politikában kell megállapodniuk, ahol legalább egy szülő a lehető leghosszabb ideig jelen lehet a járványügyi helyzetben”.

Franciaországban a magyar helyzethez hasonlóan a koraszülött intenzív osztályok drasztikus intézkedéseket vezettek be egymástól függetlenül a szülők bejutásának, látogatásának korlátozására. Már nem lehetnek mindketten egyszerre jelen gyermekük mellett, csak napi néhány perc vagy óra jut nekik, vagy egyáltalán nem láthatják gyermeküket, szemben a francia neonatológiai társaság ajánlásaival!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kenguru gondozásra vonatkozó ajánlása a COVID-19 alatt kimondja, hogy a jelenlegi adatok alapján nincs ok a csecsemők elválasztására az anyától, vagy a kenguru gondozás korlátozására, hogyha betartják a biztonsági előírásokat.

 

„Intézkedések az egészségügyi intézmények és személyzetük számára
Annak lehetővé tétele, hogy az anyák és az újszülöttek együtt maradjanak, és gyakorolják a bőr-bőr kontaktust, különösen a születés után a szoptatás megkezdését és azonos szobában való elhelyezésüket egész nap és éjszaka függetlenül attól, hogy az anya vagy a gyermek COVID-19 fertőzésének a gyanúja fenn áll”

 

A WHO azt is megjegyzi, hogy amennyiben megerősített a fertőzés ténye, akkor is folytatni kell a kenguruzást és a babával való érintkezést az alábbiak szerint:

 

Koraszülött kenguru


„Megérinthetem és magamhoz ölelhetem gyermekem amennyiben, COVID-19 fertőzött vagyok?


Igen. A szoros kapcsolat és a korai, exkluzív szoptatás segíti a babát a fejlődésben. A személyzetnek támogatni kell Önt a

  • Biztonságos szoptatásban, jó légzési etikettel;
  • Kenguruzásban, bőr-bőr kontaktussal, és
  • Azonos szobában történő elhelyezéssel

Mielőtt megérintette a babát, és azt követően, mosson kezet, és minden felületet fertőtlenítsen.
 

Az UNICEF nyilatkozata a csecsemők etetéséről a COVID-19 járvány alatt részletezi:

 

„Rengeteg bizonyíték van arra, hogy a szoptatás csökkenti a csecsemők fertőző betegségének kialakulásának kockázatát. Az anyatejben számos élő összetevő található, beleértve az immunglobulinokat, antivirális faktorokat, citokineket és leukocitákat, amelyek elősegítik a káros patogének elpusztítását és fokozzák a csecsemő immunrendszerét.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 átjuthatna az anyatejbe.
Ezért figyelembe véve azt a védelmet, amelyet az anyatej és a szoptatás nyújt a csecsemőnek, valamint minimális szerepét a légzőszervi vírusok terjesztésében, észszerűnek tűnik minden tőlünk telhetőt megtenni a szoptatás támogatása, védelme érdekében.


A szoptatás megkönnyítése érdekében az anyáknak és a csecsemőknek lehetővé kell tenni, hogy a lehetőleg együtt maradjanak, bőr-bőr érintkezésbe kerüljenek, csecsemőiket igény szerint táplálják, és folyamatos támogatásban részesüljenek, amikor erre szükségük van.


Alapvető fontosságú, hogy továbbra is figyelembe vegyék a csecsemők szüleikkel, mint elsődleges gondozóval való érzelmi kötődés szükségességét. A csecsemő igény szerinti táplálása, a szeretet és a kényelem elengedhetetlen a csecsemők egészséges jólétéhez és fejlődéséhez. Nem mellesleg, javítja az anya mentális jólétét a szülés utáni időszakban.

 

Cselekvési felhívás

 

Rendkívül stresszes és traumatikus élmény mind a gyermek, mind szülei számára a koraszülött intenzív környezet, ezt a megállapítást számos kutatás, tudományos tanulmány támasztja alá.
A szülői mentális egészség és a PIC-en átélt tapasztalatok közötti kapcsolat jól dokumentált. Ebben a kialakult helyzetben is hiányzik a szülők szakemberek általi mentális támogatása és egyelőre ismeretlen a jelenleg ellátásban levő újszülöttekre gyakorolt hatása. Az ellátásban résztvevő újszülöttek jelenleg sok helyen elkülönítve, szüleiktől megfosztva harcolnak az életükért, olyan a fejlődésükhöz és életben maradásukhoz létfontosságú segítség nélkül, mint az igény szerinti anyatejes táplálás, a pozitív érintés és az agyi fejlődést serkentő, szülőktől eredő szeretetteljes stimuláció, a kötődés kialakulásának lehetősége, a szülők által nyújtott jelenlét a fájdalmas eljárások során, a szeretet, a biztonság és kényelem.

Koraszülött intenzív


Abban az esetben, ha életük megmenthetetlen, ezek a gyermekek egyedül, szüleik nélkül halnak meg az intenzív osztályokon.
Kérjük, a döntéshozókat, hogy a szülők, mint elsődleges gondozói szerepét elismerjék és lehetővé tegyék. A szülők nem látogatók a PIC osztályokon, alapvető részét képezik gyermekeik gondozásának, ezért szerepük nem korlátozható napi 10 percre.


Mi szülők, olyan felelősségteljes és egységes döntést várunk, amely a jelenlegi bonyolult helyzetben nem áll meg a rövid távú kockázat mérlegelésén, hanem figyelembe veszi a hosszú távú kockázatokat és elhanyagolásuk következményeit.


Felkérjük a Magyar Gyermekorvosok Társaságát, a Magyar Perinatológiai Társaságot és az újonnan alakult Magyar Neonatológiai Társaságot, az orvosi egyetemek neonatológiai tanszékeit, hogy gondosan mérlegeljék a koraszülött és beteg újszülöttek szüleikkel való kapcsolattartásának és főként annak korlátozásának rövid és hosszú távú hatásait, valamint megfelelő bizonyítékokon alapuló iránymutatásokat adjanak a magyar kórházi vezetők számára a PIC-ek egységes, betegközpontú ellátásának biztosítása érdekében.

References:
http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/breastfeeding-advice-during-covid-19-outbreak.html
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding
https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/infant-feeding-during-the-covid-19-outbreak/