• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Az európai perinatológiai és neonatológiai társaságok és betegszervezetek nyilatkozata

Tisztelt Európai Bizottság Elnök!
Tisztelt EU Egészségügy és Élelmiszer-biztonsági Biztos!
Minden európai ország Tisztelt Miniszterelnökei / Elnökei!

Egész Európa figyeli az ukrajnai helyzetet. Látjuk a kórházakat, melyek igyekeznek továbbra is ellátást nyújtani, és látjuk menekültek százezreit más európai országokban menedéket keresni.
Az Európai Újszülöttgyógyászati és Perinatális Társaságok Uniója (UENPS), a Európai Társaság a Gyermekgyógyászati Kutatásért (ESPR), az Európai Gyermek- és Újszülött Intenzív Terápiás Társaság (ESPNIC), az Európai Alapítvány az Újszülöttek Ellátásáért (EFCNI), a Világszövetség az Újszülöttek Ellátásáért (GLANCE), valamint azok szülői tanácsadó testületeivel és az Európai Perinatális Orvosi Egyesülettel (EAPM), különösen arra fókuszál, hogy

1.) Segítse az egészségügyi szolgáltatókat és intézményeket Ukrajnában.
2.) Óvja a menekült gyermekeket, anyákat és várandósokat.

Minden európai kormány ratifikálta az ENSZ 1989-es Gyermekjogi Egyezményét mely elismeri a gyermek jogát a legmagasabb elérhető színvonalú egészséghez. Ezen belül országaink elkötelezték magukat amellett, hogy megóvják a gyermekeket az erőszak minden formájától, valamint hasonlóképp elkötelezték magukat, hogy megfelelő intézkedéseket foganatosítanak annak érdekében, hogy minden menekült gyermek védelméről és számukra humanitárius segítségnyújtásról gondoskodjanak.
Tudjuk, hogy Ukrajnában az egészségügyi intézmények kétségbeesetten küzdenek az orvosi eszközök és az oxigén hiány ellenére. Felhívunk minden európai országot, hogy gondoskodjanak arról, hogy ezek az intézmények megkapják a szükséges eszköz-utánpótlást.

Azt is kérjük, hogy védjék meg az egészségügyi dolgozókat, akik a sérültekről gondoskodnak, különösen a nőkről és gyermekekről. A gyermekek, anyák és várandósok a legsérülékenyebbek a ma az országainkba érkező menekültek közül.
Felhívunk minden európai kormányt, hogy teljesítse az ENSZ Gyermekek Jogairól szóló Egyezményéből fakadó kötelezettségeit, és nyújtson a menekülteknek olyan különleges bánásmódot és védelmet, amilyenre egyértelműen rászorulnak.

Kelt 2022. március 4.

Corrado Moretti az UENPS elnöke
Charles C. Roehr az ESPR elnöke
Daniele de Luca az ESPNIC orvoselnöke
Silke Mader EFCNI/GLANCE elnöke és a Szülő Tanácsadó Testület
Pauline Raymakers-Janssen RN az ESPNIC ápolási elnöke
Diogo Ayres de Campos az EAPM elnöke
Laszlo Vutskits az ESPA volt elnöke
Fordította: Schimcsig Nóra, Másállapotot a szülészetben


Eredeti levél

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!