• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Friss kutatási eredmények a koraszülések előrejelzésében

A kvantitatív ultrahang vizsgálattal nyert adatok segítséget nyújthatnak a koraszülések előrejelzésében
Írta: Amerigo Allegretto, az AuntMinnie.com munkatársa
Fordította: Kovács Agi

Az anamnesztikus információk kvantitatív ultrahang adatokkal való kombinálása nagyobb hatékonysággal azonosíthatja azokat a várandós nőket, akiknél fennáll a spontán koraszülés kockázata – derül ki az Ultrasound in Medicine & Biology című folyóirat február 3-án közzétett eredményeiből.

Barbara McFarlin, PhD, a chicagói Illinoisi Egyetem munkatársa által vezetett csapat arról számolt be, hogy a kombinált módszerrel nagyobb megbízhatósággal (Area Under the Curve – AUC – lásd a továbbiakban) azonosították a fokozott koraszülési kockázattal bíró várandós nőket, mintha kizárólag az anamnesztikus adatok, illetve az anamnesztikus adatok és a 18-20. terhességi héten mért cervixhossz (méhnyak) alapján végezték a szűrést.

"Munkánk eredménye azt mutatja, hogy a kvantitatív ultrahang egy olyan, a klinikusok számára elérhető kiegészítő vizsgálati lehetőség, mely a szövetek mikrostruktúrájának vizsgálata révén képes a spontán koraszülés kockázatának becslésére anélkül, hogy ezzel érdemben növekedne a vizsgálathoz szükséges idő" - írták McFarlin és munkatársai.

A National Center for Health Statistics nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a koraszülések gyakorisága 2020 és 2021 között 4%-ról 10% fölé emelkedett. A spontán koraszülés (betöltött 37. gesztációs hét előtti születés) kockázatának előrejelzése kulcsfontosságú, mivel a koraszülés gyakran minden előzetes jel nélkül következik be.  

A McFarlin vezette csapat feltételezése szerint az ultrahang vizsgálat a méhnyakszövet mikroszerkezeti változásainak kimutatásán keresztül segíthet a koraszülés előrejelzésében. Céljuk a klinikai előzmények adataival kombinált ultrahangvizsgálat hatékonyságának értékelése volt.

A kutatók 2018 és 2020 között összesen 274 várandósság adatait dolgozták fel, melyből 248 terminusban, míg a fennmaradó 26 spontán koraszüléssel végződött. A szonográfusok két alkalommal végezték el a méhnyak kvantitatív ultrahangvizsgálatát - a várandósság 20. és 24. hetében – és többféle ultrahanggal detektált adatot értékeltek ki, amelyeket a kalibrált visszaverődő nyers rádiófrekvenciás ultrahang jelekből származtattak.


Az adatok értékelése során arra a következtetésre jutottak, hogy a kvantitatív ultrahangvizsgálati eredmények és a klinikai előzmények adatainak kombinálása egyéb módszerekkel szemben hatékonyabb volt a spontán koraszülés szempontjából fokozott kockázatú várandósok azonosításában még annak ellenére is, hogy alacsony esetszámú vizsgálatról volt szó.

A fent részletezett kombinált módszer esetében az AUC érték 0,68 volt, míg ugyanez az érték a csak anamnesztikus adatokra támaszkodó szűrés esetén 0,53-nak, a klinikai előzményi adatok és a méhnyak hosszának kombinálása esetén átlagosan 0,51-nak bizonyult. Emellett a kutatócsoport arról számolt be, hogy az osztályozási modellben a kvantitatív ultrahang jellemzők szignifikanciájára vonatkozó valószínűségi arányteszt statisztikailag szignifikáns eredményt adott (p <0,01).

A szerzők hozzátették, hogy a hagyományos kockázati tényezők - mint az életkor, a korábbi koraszülések száma és a 25 mm-nél kisebb cervixhossz - nem jelezték előre a spontán koraszülést az ő vizsgálati csoportjukban. Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy a kvantitatív ultrahangos adatok rögzítésére lehetőség van a hagyományos ultrahangos vizsgálatokkal egy időben, így az nem növeli a vizsgálatok időtartamát és nem igényel járulékos ultrahang vizsgálatokat. 

"Lényeges, hogy a kvantitatív ultrahang vizsgálat korai információt nyújt a méhnyak szöveti szerkezetéről még az előtt, hogy a méhnyak rövidülése, illetve a koraszülést jelző tünetek jelentkeznének" - írták.

A teljes cikk itt olvasható a kutatási eredmény pedig elérhető itt.
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!