• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Havi veterán szülő találkozó

Az április havi online Veterán szülő találkozó vendége Szabó-Fedor Mariann, Health Coach, érintett édesanya volt, aki az alábbi gondolatokkal mutatkozott be a jelenlevő édesanyáknak.  
„Szabó-Fedor Mariann vagyok, health coach, ex marketing vezető, feleség és egy csodálatos koraszülött kisfiú édesanyja.


15 nagyvállalati környezetben eltöltött év után a gyermekvállalás és azt övező körülmények hozták el a legnagyobb változást az életemben. Mindig is fontos volt az önfejlesztés, az egészségtudatosság, de ekkor tudatosult igazán, hogy nagyon más karrierutat szeretnék. Így lettem health coach.

Az a küldetésem, hogy másokat, elsősorban más kisgyerekes anyukákat támogassak egy testileg-lelkileg egészségesebb mindennapok kialakításában. A health coaching holisztikusan foglalkozik a táplálkozás, testmozgás, mentális egészség és életvitel témakörökkel, ezeket egymástól elválaszthatatlan egységként kezelve. A legfontosabb feladatom, hogy a megfelelő kérdésekkel felszínre hozzuk a leglényegesebb elakadásokat, hátráltató tényezőket és megtaláljuk a változáshoz vezető utat, kis lépésekre bontva, közösen meghatározott cél(ok) mentén.” https://fedormariann.com/

A beszélgetés során, részletesebben megismertük Mariann munkáját, mely drasztikus fordulatot vett gyermeke korai érkezésének következtében. Koraszülött gyermeke révén mélyebben belelát az egészségügy útvesztőibe, a PIC ellátás és az azt követő utógondozás kihívásaiba. A szeparáció, a magány és a bűntudat, valamint a limitált kommunikáció a személyzet részéről kihat az érintett szülő mentális állapotára, melyben el kell fogadnia azt a rossz gyakorlatot, hogy a szülő a személyzet számára még mindig látogató szerepet tölt be.

A koraszülés feldolgozását szakember segítségével tudta feldolgozni, napjainkban egy budapesti koraszülött osztály kérte a segítségét önkéntesként, ahol szabadidejében beszélget, kezet vagy vállat nyújt az elkeseredett szülőknek. Vallja, hogyha „az anya jól van, a gyerek is jól van.”

Az évek során számos sorstársunkat megismerve látjuk, hogy sok Anya és Apa is küzd belső harcokkal, de nem mernek segítséget kérni, sem a PIC-en sem a hazaadást követően. Nem élnek a pszichológiai támogatással, mert rettentő nagy félelem számukra, hogy a hazamenetelt késleltetik, ha megmutatják gyengeségüket esetleg kétséget ébresztenek az ellátó személyzetben szülői szerepükkel kapcsolatban. 

Nagyon sok elgondolkodtató kérdés merült fel a beszélgetés során.
A gondolatok – cselekés szinten is érvényesülnek?
Önfeláldozás – meddig és hol van a határ?
ÖNSZERETET, ÖNGONDOSKODÁS!

A beszélgetést egy élményalapú VIZUALIZÁCIÓS gyakorlat követte, melyben Mariann nyugodt hangját követve, a csukott szemmel, ellazult testtel, átlépve egy képzeletbeli világba, minden résztvevő találkozott a PIC-beli önmagával. Azzal a személlyel, aki a szülés utáni reggelen az inkubátor mellett állt, jó esetben benyúlt és megfogta előszőr a gyermeke kezét. Volt, aki mosolyogva, az elmúlt évek tapasztalatából táplálkozva kedvesen és bátorítóan tudta megölelni akkori Önmagát, és volt, akit annyira meghatott akkor önmaga, hogy sírva tért vissza közénk a gyakorlatot követően. 

A csapat jóleső érzésekkel, pozitívan feltöltődve Marian további támogatásával szeretni folytatni a munkát és reményeink szerint havonta újabb gyakorlatokkal gyarapodva tudjuk segíteni az éppen küzdő társainkat.
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!