• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Hiedelmek és előítéletek a koraszülött ellátás során

„A nem bizonyítékokon alapuló hiedelmek növelik az egyenlőtlenségeket az újszülött- és családközpontú koraszülött-ellátás biztosításában” 

Írta: Rosa Maria Mendizabal‐Espinosa, Inga Warren
Fordította: Krenkó Sz. Lilla
A fordítást lektorálta: Dr. Csirinyi Dorottya

A tanulmány elkészítésének célja, hogy a kutatók meghatározzák azokat az akadályozó tényezőket, melyek magyarázhatják, hogy miért küzdelem az egészségügyi dolgozók számára az újszülött és családbarát központú, fejlődéstámogató program megvalósítása Mexikó két koraszülött intenzív osztályán. 

A 10 hónapig tartó etnografikus terepmunka két mexikói állami kórházban vizsgálta az egészségügyi szakemberek, szülők és az újszülöttek közötti interakciókat. Az adatok 29 szülővel és 34 egészségügyi szakemberrel készített interjúkból és a kórház koraszülött osztályain történő megfigyelésekből származnak.

A kutatás során megállapították, hogy az egészségügyi szakemberek véleménye szerint a csecsemők érdekeit akkor képviselik a legjobban, ha kizárják a szülőket a neonatológiai osztályról.  Úgy tűnt, hogy a munkakörülmények miatti frusztrációt növelte az a hiedelem, hogy a szülők tudatlanok és nem higiénikusak. A szülőket fertőzésforrásnak tekintették, ezzel szemben a szakemberek önmagukat nem tekintették lehetséges keresztfertőzés forrásának.
A hiedelmek és előítéletek növelik az egészségügyi egyenlőtlenségeket, amikor a keresztfertőzés megelőzésére szolgáló, evidencia-alapú intézkedések, és a potenciálisan életet mentő programok, mint a kenguru-módszer és a szoptatás, nem támogatottak. A program alapjainak megvalósításához elengedhetetlen az adott osztályra adaptált oktatás és gyakorlati irányelvek kidolgozása.

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!