• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Hová tűntek a koraszülött babák?

Koraszülésnek a 40. helyett a 37. terhességi hét előtt bekövetkező szülések számítanak, ám a koronavírus miatti karantén idején, különböző országok kórházaiban visszaesés volt tapasztalható a koraszülések számában. Világszerte számos orvos csoport észlelte a pozitív változásokat, és egymástól teljesen független vizsgálatokba kezdtek, hogy kiderítsék, minek köszönhető a javulás.

Számos cikk és publikáció jelent meg az elmúlt hetekben a témában, talán a legnagyobb figyelmet a Nature és a New York Times cikke keltette, Magyarországon a National Geographic írt a globálisan észlelhető pozitív változásról.

Hová tűntek a koraszülött babák?

Az első tudományos publikáció az ír neonatológiai társaság és szülőszervezet részéről jelent meg, amely ugyan egyelőre nem ellenőrzött publikáció, de pár nappal később a dán kutatócsoport is hasonló eredményekről számolt be..

A Covid-19 vírus okozta karantén idején, ezen két magas jövedelmű ország orvosai teljesen váratlan helyzetben találták magukat. Dánia és Írország jelentései szerint a 37. várandóssági hét alatti koraszülések száma 90%-kal esett vissza és ezen belül az 1500 gramm alatti babák születési aránya 73%-kal csökkent.

Ez mindenképpen örvendetes hír, ugyanakkor a rejtélyes javulás oka egyelőre ismeretlen. Elképzelhető, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések hatására kialakult jobb levegőminőség és / vagy csökkent anyai fertőzések, vagy általában a kevesebb stressz áll a háttérben.

Hová tűntek a koraszülött babák?

Mostanra globálisan, minden kontinensen a neonatológusok felteszik a kérdést: Hová tűntek a koraszülött babák a karantén ideje alatt?
Ezen kérdések megválaszolására az ír és a dán neonatológusokkal kiegészülve, Merilee Brockway és Meghan Azad a kanadai Manitobai Egyetemről, valamint David Burgner az ausztrál Murdoch Children’s Research Institute munkatársa egy globális kutatási projektet készít elő.

A projekt kezdeti egyeztető fázisában van és hihetetlen megtiszteltetés, hogy az ebben a pillanatban 40 résztvevőt tömörítő szakmai platformban Magyarországot a Melletted a helyem Egyesület és Dr. Szabó Mikós PhD Med Habil egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője képviseli.

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!