• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Megjelent az újszülöttek ápolási kézikönyve

Február 19-e a Magyar Ápolók napja! Ezen a napon született önfeláldozó és elkötelezett ápolási tevékenységéről híres Kossuth Zsuzsanna. A nevezetes nap alkalmából, a Melletted a helyem Egyesület támogatásával, hiánypótló újszülött ápolási tankönyv jelent meg.


Kossuth Zsuzsanna születésnapja emlékére a magyar ápolókat ünnepeljük február 19-én. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki fivére, Kossuth Lajos felkérésére, az 1848-as harcokban megszervezte a hadisebesültek ellátását. Kossuth Lajos húga, bár nem volt szakképzett ápoló, az 1848-49-es szabadságharc idején három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített. Az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló és úttörő volt. Kossuth Zsuzsanna olyan szellemi örökséget hagyott ránk, amely a ma és a jövő ápolója számára egyaránt példaértékű. Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges tevékenysége volt a hazai ápolás fejlődésének egyik első alapköve.
A Melletted a helyem Egyesület elnökségének legfőbb célkitűzése a hazai újszülött/koraszülött ápolási helyzet javítása és egységesítése. Ennek okán kezdeményezte az egyesület elnöksége a 2016-ban kiadott „Neonatal Nursing Care Handbook” amerikai újszülöttápolási kézikönyv magyar nyelvre fordítását, létrehozva ezzel egy Magyarországon hiánypótló ápolási tankönyvet. Tisztelegve Kossuth Zsuzsanna emlékének, valamint felhívva a figyelmet a magyar ápolók állhatatos munkájára, a könyv megjelenését február 19-ére, a Magyar Ápolók Napjára időzítették.

 

A Semmelweis Kiadó gondozásában megjelent tankönyv különlegessége, hogy a szakmai lektorálásban magyar neonatológus szakemberek mellett ápolók és szülők is részt vállaltak.
„A tankönyv egy amerikai újszülöttápolási kézikönyv magyar nyelvű kiadása. Legnagyobb előnye az, hogy a régi „tévhiteket” bizonyítékokon alapuló ismeretekkel cáfolja, és számos olyan új eljárást ismertet, amelyek az újszülött ellátás minőségét jelentősen javítják. Bízom benne, hogy ez a könyv hozzájárul ahhoz, hogy az újszülötteket/koraszülötteket ápoló nővérek tudása aktuális, bizonyítékokon alapuló ismeretanyaggal gyarapodjon.” Dr. Nádor Csaba neonatológus, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

„Három évtizeden keresztül foglalkoztam koraszülött és betegen születetett újszülöttekkel. Az elmúlt években folyamatosan fejlődött, bővült az ellátásukhoz, ápolásukhoz szükséges tudásunk, változott szemléletünk, hozzáállásunk. Az Újszülöttek Ápolási Kézikönyve elsősorban ezen sérülékeny populáció ápolásával foglalkozó szakembereknek, nővéreknek szól.

A könyv fejezetein keresztül a neonatológiában, a betegágy „inkubátor” mellett naponta hivatásukat végző ápolók munkáját segíti elő elméleti és gyakorlati útmutatásaival. A könyv lapjait forgatva megismerhetik az újszülöttek és koraszülöttek megbetegedéseit, az alkalmazható diagnosztikus és terápiás eljárásokat, a laborértékeket, a különböző beavatkozásokhoz szükséges ápolói feladatokat. A szerzők nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy megismertessék az ápolókat a koraszülött ellátásban napjainkban olyan lényeges nézőpontokkal, melyek a gyógyításon kívül a koraszülött és betegen született újszülött minőségi ellátására irányulnak. Részletesen ismertetik az anyatejes táplálás jelentőségét és létjogosultságát, a korai és folyamatos kengurugondozás jótékony hatását. Evidenciának tekintik a szülők bevonását az ápolási, gondozási feladatok elvégzésébe, felhívják a figyelmet a káros környezeti hatások megelőzésére, melyek megvalósítása az idegrendszert támogató ellátás alapjait jelenti.

A könyvet ajánlom minden Újszülött Intenzív osztályon dolgozó nővérnek, akár évtizedek óta, akár csak néhány hónapja foglalkoznak ezekkel a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekekkel. Mindezt azzal a jószándékú céllal, hogy meglévő tudásukat, ismereteiket bővíteni tudják, valamint szükség szerint képesek legyenek szemléletükön is módosítani.

 

 

” Afonyiné Kaló Tünde, a Melletted a helyem Egyesület alelnöke    
„17 évvel ezelőtt, amikor a kisfiam extrém koraszülöttként megszületett, az inkubátor mellett állva, előre megadott látogatási idő szerint, naponta kétszer 20 percben váltam az édesanyjává, remélve, hogyha életben marad, elfogom tudni látni a gyerekemet. Az akkori magyarországi koraszülött ellátási viszonyoknak és oktatásnak megfelelően végezték munkájukat a neonatológiában dolgozó szakemberek és a családbarát megközelítés csak elszigetelten, egyes osztályokon volt jelen a mindennapokban. Hosszú volt az út, hogy kompetens szülőjévé váljak egy olyan gyermeknek, aki a koraszülés legsúlyosabb következményeivel élte túl élete első erőpróbáját. Közel 10 éve tevékenykedem, mint szülő- és betegképviselő a magyar és nemzetközi neonatológia világában és a munkám már igen korai szakaszában feltűnővé vált a magyar neonatológiában dolgozó nővérek bizonyítékokon alapuló tudásának hiányosságai és a tudományos kutatásokban való részvételük akadályai. A könyv az első olyan, kifejezetten koraszülött intenzív osztályon dolgozó nővéreknek szóló tankönyv, amely az alapos elméleti tudás mellett olyan gyakorlati tanácsokat nyújt számukra, amellyel a szülőkkel való megfelelő kommunikáció segítségével bevonhatják őket gyermekük ellátásába ezzel kompetens szülőként távozhatnak a PIC osztályokról. Ez a tankönyv nemcsak a koraszülött babára, hanem a család gyógyítására is koncentrál.” Nagy Lívia, a Melletted a helyem Egyesület alelnöke   
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!