• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Nagy Lívia az Egyesület alelnöke EUPATI Fellow (Képzett Páciens) lett!

2017 tavaszán meghívást kaptam betegképviselőként az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik “Scientific Advice working party” megbeszélésére, ahol egy olyan per-klinikai fázisban lévő gyógyszert fejlesztettek, amely sok-sok évvel ezelőtt talán segíthetett volna extrém koraszülött fiam állapotán és annak későbbi következményein.

A megbeszélés lényege arra irányult, hogy a multidiszciplináris szakemberekből álló csapat eldöntse, megfelel-e minden kritériumnak a kutatás során fejlesztett és az állatkísérletekben kipróbált gyógyszer, annak érdekében, hogy a kutatás következő fázisába léphessen a folyamat.

Akkoriban még nem hallottam “beteg képzésről” és az EMA ugyan felkészített a feladatomra, ettől függetlenül ömlött a hátamon a víz a 2 órás megbeszélés során. Egyre közeledett a pillanat, hogy a betegszempontokat vegyük sorra a folyamat során, de csak a saját tapasztalataimra tudtam hagyatkozni, amikor elmondtam az érveimet. Mennyivel egyszerűbb dolgom lenne ma, EUPATI Fellow-ként, azaz Képzett Páciensként ugyanazon a megbeszélésen.

EUPATI - Nagy lívia

Jogosan adódik a kérdés, vajon beleszólhat-e a beteg, hogy mivel foglalkozzanak a kutatók, a gyógyszeripari szakértők, és valóban lényeges volt a betegként megélt tapasztalatom a kutatók és az etikai bizottság szakembereinek?

Az EUPATI válasza egyértelműen igen.

Az European Patients Academy on Therapeutic Innovation - A Terápiás Innovációk Európai Betegakadémiája (EUPATI) oktató programján keresztül a képzésben résztvevők megtanulják a gyógyszerfejlesztés alapjait, kiemelve a betegek bevonásának szerepét a teljes folyamat során.

A pácienseknek alapvető érdekük, hogy tudják, mi történik velük ellátásuk során és az EUPATI épp arról gyűjt folyamatosan információt, hogy mi történik a gyógyszerkutatás-fejlesztés világában.

Ezt a tudást igyekszik továbbadni a pacienseknek, amely a korábbitól eltérő, új szerepet kínál a betegszervezeteknek.

A kutatásetikai bizottságokban Európa-szerte egyre több helyen valódi pácienseket hívnak meg laikus képviselők helyett, mondván, ők képesek az adott betegséggel kapcsolatos valódi problémáikról beszámolni. De részt vehetnek kutatásban aktív tagként, akiknek épp az a tudásuk, hogy évek óta élnek a vizsgált betegséggel vagy annak következményeivel.

EUPATI - Nagy lívia

Sokszor szaklektorként dolgoznak, hogy érthetően legyen megfogalmazva például az információn alapuló beleegyező nyilatkozat, illetve a betegséggel kapcsolatos tájékoztatók, vagy gyógyszerkészítmények leírásai.

A pácienseknek alapvető szerepe van az egészségügyi kutatásokban, de van-e elég páciens aktivista aki értőn részt is tud ezekben venni?

Az EUPATI az oktatásra és képzésre összpontosít, annak érdekében hogy növelje a szakértő betegek számát és képességét, hogy megértsék és értőn részt vegyenek a gyógyszerkutatási és -fejlesztési folyamatokban, valamint javítsák a nyilvánosság számára az objektív, megbízható, betegbarát információk elérhetőségét.

Minél informáltabb és kompetensebb egy beteg az ellátása során, annál jobb az egészségügyi ellátásának eredménye.

A 15 hónapos elektronikus képzés folyamán megismerkednek a gyógyszerkutatás, pre-klinikai és klinikai fejlesztés, a klinikai vizsgálatok alapjaival, a teljes gyógyszer szabályozási rendszerrel, a biztonság és farmakovigilancia fontosságával és az egészségügyi technológia-értékelési (HTA) szervezetek, vállalatok és etikai bizottságok működésével.

A gyakorlati képzés során a résztvevők betekintést nyernek, hogy betegként milyen módon kapcsolódhatnak be az orvostudomány fejlesztésének olyan kulcsfontosságú területeibe, mint az előny-kockázat felmérés, a farmakovigilancia és az egészségügyi technológiák értékelése.

Minden elméletben tanult anyag felhasználásával, gyakorlati példákon keresztül megvizsgálják, hogy a betegek hogyan járulhatnak hozzá az orvostudományi kutatás és fejlesztés (K+F) folyamatának hatékonyabbá és beteg központúbbá tételéhez.

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!