• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Nem vagy Egyedül Kampány

A „Nem vagy egyedül 2023 kampány - esélyegyenlőség és kapcsolódás a szoptatásban” kezdeményezést Varga-Szabó Barbara, csecsemő- és gyermekápoló, szoptatást támogató szakember, hordozási tanácsadó hívta életre. 


Több évtizedes gyakorlati tapasztalata alapozta meg a kampány elkészültét, mert hazánkban sajnos nem mindenhol természetes az anya-baba egység megtartása, egészben kezelése a szülészeti ellátórendszerben. Akadnak olyan esetek is amikor csak egy picit több támogatásra lenne szükség a kapcsolódás, a szoptatás tekintetében, de különböző okok miatt mégsem kapnak megfelelő segítséget az érintett édesanyák.

Nem vagy egyedül kampány 2023

A kampány (szíve) lelke egy kiállítás, mely 8 édesanya történetét dolgozza fel fotók formájában. A kiállítás Magyarországon egyedülálló, mert az eddigiektől eltérően teljesen más oldalról közelíti meg az anya-baba kapcsolódást és a szoptatást. Itt nem pusztán szoptató édesanyák képeire kell gondolni, hanem olyan történeti elemeket jelenítjük meg ami esetükben a nehézséget okozta a kapcsolódásban, a szoptatásban.

Általában a sikertörténetek jelennek meg a közösségi médiában vagy az adott szakemberek előadásában. A nehézségekről kevés szó esik. A szakemberek szívesebben beszélnek arról, hogy a szülőszobán „megtörtént” az aranyóra, illetve az igény szerinti szoptatás. De mi történik azokkal az édesanyákkal, akiknél ez nem valósul meg, mely számos esetben önhibájukon kívül.

Az egyik képtörténetben korábban érkezik a baba, akinek hosszabb kórházi kezelésre van szüksége. Jól tudjuk, hogy az újszülött babák számára az anyatej gyógyszer és a szülő teste a legjobb inkubátor. De mi történik, ha a baba olyan intézményben születik, ahol nincs lehetőség arra, hogy a szülő bármikor bemehessen gyermekéhez és magához ölelje? A szülő nem válhat a babáját ellátó csapat tagjává és így sajnos a szülői kompetenciájában is gátolhatják. 

A másik képtörténetben az édesanya egyik keze szülési sérülés miatt lebénul és halláskárosodást szenved. Tapasztalata szerint másként kezelik a mindennapokban fogyatékosságai miatt. Szülővé válásában csak akkor tud kompetens lenni, ha koncentráltabb és értő figyelemmel segíti a személyzet, és olyan eszközökkel látja el, amellyel gyermeke jelzéseit könnyebben megtanulja és reagálhat rá, fogva a kezét akkor is amikor az intézményi keretek közül kilép a való életbe.

Nem vagy egyedül kampány 2023

Napjaink egyik leggyakoribb példája, amikor az édesanya hosszú éveket vár a babájára és sok sikertelen lombik után végre megfogan a gyermek, akik egyből hárman vannak. De a várandósság majdnem felénél dönteniük kell a szülőknek, mert a három magzatból kettő egy burokban van, ikrek és félő, hogy nem csak az anya, de mindhárom magzata sem éli túl a várandósságot, ezért meghozzák életük legnehezebb döntését és elbúcsúznak az ikrektől. De megmarad egy kis lélek, aki azóta bearanyozza mindennapjaikat, aki felülírja az addigi fájdalmat és a szoptatáson keresztül gyógyulnak a sebek.

A képek között szerepel egy védőnő-édesanya története, aki első gyermeke születésénél traumatizálódott a baba megszületését követően, mert szeparálták újszülöttjétől, pedig szakmailag nem volt különösebb ok az elkülönítésre. Második gyermeke szülőjeként az óvodai nevelés során ütközött nehézségekbe, mert gyermeke még 3 évesen szopott, pedig ez sem a közösségbe illeszkedésben, sem a táplálkozásban nem jelentett hátrányt a gyermek számára. 

Ezek a bátor édesanyák, felvállalva arcukat és történetüket azért vállalták a kiállításban való részvételt, hogy reményt adjanak más édesanyáknak. Egy közös pont van bennük: a szoptatás, ami gyógyította őket és sebeiket, erőt és reményt adott, és egy olyan kapcsolódást jelent számukra gyermekükkel, ami egy addig ismeretlen dimenziót nyitott meg és gyógyította a rossz emlékeket, traumákat, melyeket elszenvedtek.

Az esélyegyenlőség jegyében olyan anyuka képéből indul ki az összes többi történet, akinél nem volt probléma a szülés és szoptatás területén, illetve ha volt is, akkor szakszerű segítséget kapott megfelelő szakembertől, a megfelelő időben. Ez az édesanya a híd a többi anya, akiknek nehezebb volt a kezdet vagy a szülővé válás útján valahol nem várt nehézséggel kellett szembenézniük. 

 

A képsorozat tabu témákat döntöget: traumatizált szülés,a szoptatás kezdeti nehézségei, koraszülöttség, hosszan tartó szoptatás, lombik által fogant várandósság, császármetszés és testi fogyatékosság és a társadalmi elfogadás.

 

Nem vagy egyedül kampány 2023
Az anya-baba diádot már az élet kezdetétől védeni kell, támogatni a szoptatást, mert ezek az emlékek az egész életünkre kiható élményt nyújtanak és a harmonikus testi-lelki egészség kialakulásában is kulcsfontosságúak. Az anyatej a legoptimálisabb táplálék egy fejlődő szervezet számára, olyan kincseket rejt, ami mesterségesen nem lemásolható. Bár a szoptatáshoz szükséges ősi ösztönök belénk vannak kódolva, de eszköztárral a szakemberek és a közvetlen környezetünk láthat el, és az így megszerzett tudás fortélyait később tovább adhatjuk gyermekeinknek is.

 

„Mint gyermekápoló fontosnak tartom a nővéri oldal szerepének hangsúlyozását, hiszen az édesanyák elsőként velünk találkoznak a szülészeteken, a gyermekosztályokon, és koraszülött osztályokon. Abban a megváltozott tudatállapotban, amibe az édesanyák kerülnek a szülés után, vagy egy olyan esetben mikor gyermekük életveszélybe került, kiemelten fontos az értő kommunikáció, hogy ne csak halljuk, hanem meg is hallgassuk őket. Nem mindegy, hogy milyen mondatokat mondunk ki, hiszen építhetjük, de le is rombolhatjuk az önbizalmukat.

Sokszor joggal merülhet fel bennük a kérdés: “Én, mint nő, aki édesanyává, jó édesanyává szeretnék válni, de elveszettnek érzem magam, hova forduljak? Ki segíthet?” Ezért is fontos minden esetben a pontos tájékoztatás, hogy szakmacsoportokként összefogjunk és egy olyan védőhálót biztosítsunk a családok számára, mely a szülővé válás minden lépcsőfokán egységesen segíti őket.”

Varga Szabó Barbara, a Melletted a helyem Egyesület tagja

 

Nem vagy egyedül kampány 2023


A kampány adományokból valósult meg. Sokan csatlakoztak megértve a kampány üzenetét, azt, hogy sikert csak közösen érhető el. 

Megtisztelő, hogy ismert énekesek - Gajdos Attila, Fehér Lili, Tomi Smith - és színésznők is segítenek népszerűsíteni a kampányt, név szerint Szabó Kitti, Trokán Anna és Kovács Patrícia. Minden egyes megnyitón szakmai előadásokkal is várjuk az érdeklődőket, hogy a szülők hiteles forrásból tudjanak tájékozódni, illetve a szakértőkkel történő kötetlen beszélgetésre is lehetőséget biztosítunk, valamint az érintettek sorstársaikkal is megoszthatják gondolataikat.

A képek már láthatóak voltak a nagyközönség számára a belvárosi Eötvös10 Művelődési Házban (1068 Bp. Eötvös utca 10 2.em/202.terem), a zuglói Lipták Villába (1142 Bp. Hermina út 3.) és a Pócsmegyer Rendezvényközpontban ( 2017 Pócsmegyer, Kossuth utca. 27). 

Megtisztelő, hogy a Magyar Neonatológiai Társaság meghívására a Nem vagy egyedül kampány - esélyegyenlőség és kapcsolódás a szoptatásban kiállítása a Fiatal Neonatológusok Találkozóján (FINETA ) volt megtekinthető Kecskeméten az újszülött ellátásban dolgozó szakemberek számára. 
A kampány szakmai támogatója A Melletted a helyem Egyesület. A kiállítás állomásainak megjelenéséről folyamatosan hírt adunk közösségi média csatornáinkon.

A kiállítás következő állomásai:

2023.08.01 Tatabánya
2023.09.21 Győr; Molnár Vid Bertalan Művelődési Központhoz tartozó Kossuth Lajos Művelődési Ház.
2023.10.13 Veszprém Jutasi KözTér.


Keresés


Támogasd Őket, támogass bennünket!