• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Nővérverseny 2022

Évek óta november 17-én, a Koraszülöttek Világnapján lila díszfényeket kap a Szabadság szobor vagy a Lánchíd. Ebben az évben Egyesületünk elnöksége úgy döntött, hogy az ezzel járó jelentős adminisztrációs és technikai költséget másra szeretné költeni, hiszen a szülő és szakmai szervezeteknek köszönhetően nagyon sok középület kap lila kivilágítást országszerte.


2022 szeptemberében egy országos méretű kihívást indítottunk el, melyben arra voltunk kíváncsiak, a szülők mely nővérekről gondolják, hogy nem csak elhivatottan, hanem a családbarát koraszülött ellátás alappillérei mentén végzik mindennapi ápolási tevékenységüket.

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából szeretnénk megjutalmazni azt a 2 szakembert, aki a koraszülött ellátásban napjainkban elvárható családbarát szemlélet szerint ápolja a koraszülött és betegen született újszülötteket. Legnagyobb örömünkre a szülők véleménye alapján a 3. helyen a kistarcsai PIC2 osztály munkatársa végzett, ezzel is felhívva a figyelmünket a FINE 1 képzés folytatásának fontosságára, ezért 2023-ban az osztály dolgozói Egyesületünk segítségével részt vehetnek a nemzetközi képzésben.

A visszajelzéseik alapján képet kaptunk arról, hogyan befolyásolja a mindennapi ellátást a PIC/NIC osztályon dolgozók hozzáállása, empátiája, kommunikációja, szakmaisága az ellátás során.

 

A családbarát koraszülött ellátás ezen 8 alapelve alapján történt az értékelés

  • 4/7 látogatás/szülői jelenlét
  • A szülők pszichés támogatása
  • Fájdalomcsillapítás protokollok alapján
  • Káros környezeti hatások minimalizálása
  • Megfelelő pozicionálás
  • Bőr-bőr kontaktus támogatása
  • A szoptatás és anyatejes táplálás támogatása
  • Alvás-védelem biztosítása

Második helyen a szolnoki PIC osztályon dolgozó Simonné Nagy Annamária ápoló végzett. A szolnoki PIC a mai napon átvehette az Egyesülettől (Afonyiné Kaló Tünde alelnök) a 0-24-es korlátlan látogatást igazoló táblát, hiszen az elmúlt időszakban úgy döntött a teljes csapat, hogy a családbarát ellátás útjára lépnek, és tágra nyitották az osztályt a szülők előtt, mert vallják, hogy a szülő NEM látogató.
Az első helyezést Tóth Ildikó, a szegedi PIC szakápolója kapta a szülők szavazatai alapján. A szegedi csapat ebben az évben megnyerte a Kenguruversenyt is és az elmúlt pár napban ismételten részt vettek 2019 óta már másodszor a FINE 1 képzésben.

 

A DÍJ

Tóth Ildikó és Simonné Nagy Annamária nővérkéket 2023-ban tanulmányi útra viszi az Egyesület egy olyan európai PIC-be, ahol a legmagasabb szintű NIDCAP-ellátás folyik.

Hajrá PICik

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!