• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

SCENE symposium kutatói konferencia

2019. November 8-9-én immáron hetedik alkalommal rendezték meg a SCENE (Separation and Closeness Experiences in the Neonatal Environment) symposium elnevezésú kutatói konferenciát, mely nemzetközi szakemberek multidiszciplináris munkacsoportja. Kutatásaikkal, megfigyeléseikkel arra törekednek, hogy javítsák a szülők és csecsemők újszülöttellátás során szerzett tapasztalatait, illetve az ellátás kimenetelét.

SCENE symposium kutatói konferencia
SCENE symposium kutatói konferencia

A SCENE együttműködés olyan kutatásokat kezdeményez, melyek azt elemzik, hogyan és miért alakul változatosan a szülő-csecsemő fizikai és érzelmi közelsége a PIC/NIC osztályok között, országokon belül, illetve országok között; a közelség, illetve szeparáció csecsemőkre, szülőkre, illetve a szülő-csecsemő diádokra gyakorolt rövid- és hosszútávú hatásai; valamint, hogy hogyan optimalizálható a szülők és csecsemők egészsége és jólléte.
Idén a „Melletted a Helyem Egyesület” koraszülöttek ellátásért betegszervezet és a Semmelweis Egyetem szervezésében Budapest adott otthont a szakmai eseménynek.

Magyarországon minden 11-dik újszülött túl korán jön a világra, a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést hazánkban: 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság. November 8-9 – én a világ minden részéről érkeznek a koraszülött ellátás kutatói Budapestre, hogy megvitassák a családbarát és fejlődést támogató ellátás legsürgetőbb kérdéseit.


A konferencia szervezői rámutatnak, az elmúlt években világossá vált, hogy a modern műszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, az újszülött és a szülők zéró szeparációja és ezzel szoros összefüggésben a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálják a koraszülöttek gyógyítására tett törekvések sikerét.


„A koraszülött ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak.”– Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a SE Korányi PIC vezetője, a Melletted a Helyem Egyesület elnöke.


A konferencia első napján a világ 24 országából érkezett szakemberek és kutatók az édesapák szerepét járták körbe, kiemelve azon kutatások eredményeit, melyek az apák pszichés állapotát vizsgálták gyermekük intenzív ellátása során, majd a kórházi ellátást követő időszakban. Szó esett a családbarát koraszülött ellátás alappilléreit érintő kutatásokról, az intenzív osztály újszülöttek idegrendszeri fejlődésére gyakorolt környezeti hatásairól, az anyatejes táplálás kihívásairól intenzív terápiás környezetben. A második napon az előadások a koraszülöttek kórházi időszak utáni követését, fejlesztését és speciális igényeit járták körbe, mind magyarországi és európai tapasztalatok és kutatási eredmények alapján. A legújabb kutatási eredményeket ismerhette meg a hallgatóság a szülő-koraszülött szeparációjának rövid és hosszútávú következményeiről és epidemológiai vonatkozásaival kapcsolatban.
A résztvevők megtekinthették a Pető Intézetben folyó konduktív nevelési és fejlesztő munkát a korai fejlesztő csoportoktól egészen felnőttkorig. A szimpózium zárásaként a szervező bizottség nyertest hírdetett a magas színvonalú poszter szekcióban, melyet ebben az évben Marsha Campbell Yeo és Sylvester E, Weaver szerzőpáros vehette át Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andreától, a Pető András Kar dékánjától.