• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Szoptatásért Magyar Egyesület augusztusi közös kampányunk

A Melletted a helyem Egyesület és a Szoptatásért Magyar Egyesület augusztusi közös kampányában a gyűjtött női tej fontosságára hívta fel a figyelmet!
Tevékenységünkhöz támogatást kértünk fontos szerepet betöltő egészségpolitikusoktól és szakemberektől.

Alábbi levelünk címzettjei:

Novák Katalin - családokért felelős tárca nélküli miniszter
Dr. Horváth Ildikó -  egészségügyért felelős államtitkár
Bábiné Szottfried Gabriella - népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettes
Csősz Katalin - Védőnői Országos Szakmai Tagozat vezető
Dr. Gárdos László - Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság elnöke

 

 

 

Augusztus 1-7. a Szoptatás Világhete, amely alkalomból szeretnénk felhívni a figyelmét a magyar népesség egészségét jelentősen befolyásoló és ezáltal kiemelt támogatást igénylő adatokra.
Magyarországon és világszerte is a koraszülés és az alacsony születési súly az újszülöttek halálának legfőbb okai. A betegek legtörékenyebb csoportjának szüksége van a különleges ellátásra, különösen a táplálás terén. A megfelelő növekedés, fejlődés és egészség elérése érdekében az édesanya saját teje a legjobb választás a csecsemők táplálására. Ha az anyának nincs saját teje, a donor anyatej a választandó táplálék a koraszülött, beteg és alacsony súllyal született csecsemők számára; a legutolsó lehetőség pedig a speciálisan összeállított tápszer.
Az adományozott anyatejet anyatejgyűjtő szervezetek, más néven anyatejgyűjtő állomások gyűjtik össze, dolgozzák fel, tárolják és terjesztik. Az anyatejgyűjtő állomások egyes városokban jól szabályozottan működnek, míg másokban kevésbé. Jelenleg Magyarországon nem egységesen szabályozott az anyatej adományozása és gyűjtése.
Egységes keretszabályozásra van szükség, ami biztosítja, hogy az anyatej beszerzése, tárolása, feldolgozása és forgalmazása összehangolt és biztonságos módon történjen, az anyatej adományozása és gyűjtése megfeleljen a magas minőségi és biztonsági előírásoknak. Ezzel támogatjuk a biztonságos donor anyatejhez való egyenlő hozzáférést a koraszülött, beteg, és alacsony súllyal született csecsemők számára, illetve hozzájárulunk e rendkívül törékeny betegcsoport jobb egészségügyi eredményeinek eléréséhez.
Annak biztosítása érdekében, hogy a koraszülött, beteg, és alacsony súllyal született csecsemők táplálkozási igényeit a lehető legnagyobb biztonságban kielégíthessük, valamint az anyatejgyűjtő állomások iránti megnövekedett igény miatt, kérjük a politikai döntéshozókat, biztosítsák, hogy a szövetekről és sejtekről szóló irányelv új, módosított változataiban a következők szerepeljenek:

 

  1. Ismerjék el, hogy az anyatej az optimális táplálék minden újszülött, de legfőképpen a koraszülött, beteg, és alacsony súllyal született csecsemők számára!
  2. Központi szerepet kapjon benne a laktációs szaktanácsadás OEP finanszírozott igénybevétele minden olyan anyának, akinek külső segítségre van szüksége gyermeke anyatejjel történő táplálásához, szoptatásához!
  3. Az anya saját teje az optimális táplálék a csecsemők számára, ezért elengedhetetlen a fejéshez szükséges eszközök vásárlásának, bérlésének anyagi támogatása, akár vényre történő felírása egyéb gyógyászati segédeszközökhöz hasonlóan!
  4. Ha az anyának nem elég a saját teje, az anyatejgyűjtő állomásról származó anyatej a következő legmegfelelőbb alternatíva, ezért az irányelv tartalmazzon egy felhatalmazáson alapuló jogi aktust a donor anyatej vonatkozásában, amelyet a csecsemőgondozás és az anyatej biztonságának fő érdekeltjeivel szoros együttműködésben kell kidolgozni!
  5. Biztosítsák a jogszabály egyik fő rendelkezéseként a biztonságos donor anyatej egyenlő mértékű elérhetőségét a koraszülött, beteg, és alacsony súllyal született csecsemők számára, figyelembe véve az anyatej adományozásának gyakorlati sajátosságait is!
  6. Támogassák az anyatejgyűjtő állomások létesítését, elismerését, segítését, és szabályozását Magyarországon, egyszerűsítsék le a donor anyák kivizsgálását és a lefejt tej anyatejgyűjtőkbe történő eljuttatását!
  7. Foglalják magukba az anyatej adományozás és felhasználás kapcsán végzett kutatás és a hozzá kapcsolódó adatgyűjtés szükségességét!

 

A koraszülött, beteg és alacsony súllyal született csecsemők számára a legjobb ellátást biztosítva életeket mentünk és javítjuk az életminőséget. A beteg és koraszülött csecsemők megbetegedési és halálozási rátáját csak akkor leszünk képesek csökkenteni, ha eleget teszünk speciális táplálási igényeiknek is.
Tekintettel a tudományos bizonyítékokra és az anyatej megkérdőjelezhetetlen előnyeire minden újszülött, de legfőképpen a koraszülött, beteg, és alacsony súllyal született csecsemők számára, az anyatejes táplálást közegészségügyi kérdésnek, és a csecsemők alapvető emberi jogának kell tekinteni!

 

 

Alább olvasható Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár levele:

 

 

Alább olvasható Dr. Beneda Attila Családpolitikáért felelős helyettes államtitkár levele

 

 

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!