• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

WHO ellátási standardok az újszülött ellátásban

Sorozatunkban bemutatjuk az új WHO által kidolgozott ellátási szabványok implementálását az újszülött betegellátásba. További témáink a humánerőforrás beazonosítása, az információs rendszerek kialakítása és a fertőzések megelőzése az újszülött és koraszülött osztályokon.

Minőségi ellátást minden újszülöttnek!

Elsőként dr. Ornella Lincettot előadása látható az új ellátási standardokról. Őt követi dr.  Rajesh Mehta és dr. Assumpta Muriithi, akik a regionális implementálás nehézségeiről számolnak be. Ezt követően prof. Joy Lawn ismerteti az implementáció támogatottságát. Végezetül pedig dr. Gagan Gupta, az UNCIEF képviselője válaszolja meg az előadások során felmerülő kérdéseket.

A teljes webinár előadás megtekinthető és az előadások letölthetőek itt.


A világon évente 2,5 millió újszülöttből még mindig több mint 2 millió a halva születések száma és minden évben kb. 300.000 édesanyát veszítünk el a várandósság vagy a szülés során. Az újszülött halálozások 45%-a, míg az anyai halálozások 60%-a a rossz humanitárius körülmények miatt következik be. A pandémia kezdete óta akadozik az ellátás és romlik annak minősége is.

halva születés

Mekkora problémával állunk szemben?

Évente 30 millió kisbaba igényel ellátást. Még a magas jövedelmű országokban is 10-ből 1 gyermeket ér valamilyen károsodás az ellátás során. Az alacsony jövedelmű országok egészségügyi intézményeinek 40%-ában nincs folyóvíz, és közel 20%-ukban nincs szennyvízelvezetés. A nőket kirekesztik a döntésekből, verbálisan abuzálják őket, hiányzik a tiszteletteljes és együttérző gondoskodás. Az újszülöttek is ennek az elhanyagolásnak vannak kitéve a gondozásuk során.

A WHO víziója:

"A világon minden nő, újszülött és gyermek kapjon folyamatos, minőségi egészségügyi ellátást élete során.”

Rengeteg kutatás áll az előzőekben elhangzott állítások mögött. Ami újdonságként került bele az, hogy minden újszülött kapja meg a megfelelő ellátást a fertőzések elkerüléséhez, beleértve további intézkedéseket egy esetleges járvány kitörése esetén.

Továbbá minden egészségügyi intézmény a szokásos ellátási szintnek megfelelően járjon el, támogatást nyújtva egy másik központba történő áthelyezés esetén, az átszállítást koordinálva, eközben követve az új irányelveket és protokollt.

Nagyon fontos a biztonságos újszülött transzfer biztosítása speciális járművekben. Mindemellett pedig az is, hogy minden újszülött gyakorolhassa a kengurugondozást az édesanyjával, amennyiben ez lehetséges.

Fontos, hogy az újszülötteket ellátó személyzet megértse az interakció fontosságát és a gondozás során az újszülött jelzéseit tiszteletben tartsa. Minden gondozó megfelelő információt adjon és kapjon az ellátás megkezdése előtt, folyamatosan nyomon követve a kengurugondozást.

Járványhelyzet esetén külön figyelmet fordítsanak a betegek pszicho-szociális szükségleteire. Továbbá elvárás az is, hogy minden újszülöttet, halva született vagy intenzív osztályon elhunyt gyermeket regisztrálni kell. Emellett kiemelten fontos az is, hogy a koraszülött babák mielőbb részesüljenek kengurugondozásban, a család pedig részesüljön megfelelő támogatásban. Minden újszülött intenzív osztályon dolgozótól továbbá elvárják, hogy rendelkezzen a szükséges ismeretekkel a kengurugondozásról, az újraélesztési protokollról, a biztonságos táplálásról és a fertőző betegségek elkerüléséről.

Szintén itt rögzítik a műszakonkénti szakképzett ápolók minimumlétszámát is. Minden kis betegnek biztosítani kell egy elkülönített helyet, ahol kenguruzhat, ahol megtapasztalhatja a családközpontú ellátást, és ahol megteremtik számára az anyatejes táplálás sikerességének higiéniai feltételeit. Az ellátás minőségének javítására vonatkozó előírások a fekvőbeteg-ellátás egységesítését követelik meg. Ez stabil egészségügyi lefedettséget igényel, különösen járvány idején.

A második előadásban arról hallhattunk, hogy jelentősen csökken a csecsemőhalandóság az Dél-ázsiai térségben.

Melyek a fő okai az újszülöttkori halálozásnak?

Elég magas, 41.5%-ban a koraszülés, további 20%-ban a szülés körüli komplikáció, 13%-ban a fertőzés, és 12%-ban a veleszületett rendellenesség okozza az újszülöttek halált. Kiemelt intézkedéseket hoztak az újszülöttek túlélési esélyeinek növelése érdekében a kormányok, ilyen például a kengurugondozás támogatása és az otthoni újszülött gondozás lehetőségének megteremtése. Ennek érdekében Indiában létesítményalapú újszülött ellátás történik. Több mint, 16.000 db inkubátor, 10.000 fő szolgáltató és támogató személyzet készíti a jelentéseket online.

Több mint 1 millió újszülöttet látnak el évente. Az újszülött beavatkozások lefedettsége alacsony volt és egyenetlen. Regionálisan csupán az esetek 35%-ában kezdték meg a bőrkontaktust születés után, illetve 45%-ban történt meg a mellretétel, ami valljuk be, még az országos átlag fele sincs. Cél az új standardok figyelembevételével a hiányos területek feltöltése, a lefedettség és a minőség javítása.

A harmadik előadásban az afrikai, szubszaharai régióban történt változásokról hallhatunk, ahol nem volt változás az újszülötthalandóság számának csökkenésében az elmúlt években. Ezért az új kidolgozott nemzeti stratégiát beágyazták a már használt újszülöttellátási gyakorlatba.

Ilyen a légzéstámogatás, a kengurugondozás, a hepatitis B-vírus elleni védőoltás, illetve külön rendszert alakítottak ki a születési rendellenességek dokumentálására és követésére. Megnézték hogyan alakul az egészségügyi dolgozók elosztlása a lakosságra. Szörnyen alacsony számok jöttek ki. Óriási hiány van nővérekből, szülésznőkből, fogorvosokból és gyógyszerészekből. Ezekkel a kihívásokkal kell szembenézniük és megoldásokat találniuk rájuk. Ilyenek például az alapinfrastruktúra, az egészségügyi felszerelések hiánya és a pénzügyi források teljes hiánya. Adat- és információhiány is fenn áll. Nincsenek a dolgozók megfelelően felkészülve például egy vírus megfékezésére, hiányoznak vakcinák, gyógyszerek, a megfelelő ellátás pedig megfizethetetlen. Szeretnék az új ellátási irányelveket mind a 47 országra kiterjeszteni.

Milyen eszközökkel segíthető az új irányelvek mielőbbi gyakorlati alkalmazása?

Prof. Joy Lawn előadásában ismertette a nyolc új irányelv implementálásban segítséget nyújtó eszköztár lehetőségeit, melynek központjában a családközpontú ellátás áll. Részletesen bemutatja hogyan szerveződik ez az új struktúrált, szisztematikus eszköztár, mely egy nyílt, mindenki számára hozzáférhető erőforrásközpont. Az erre a célra létrehozott weboldal praktikus információkkal, tananyagokkal segíti a szakembereket (alaprajzok, vagy eszközök karbantartási checklistája is elérhető).

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!