• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A WHO irányelvek: a PICi és/vagy beteg minőségi újszülöttellátás

Előadók: Dr. Ornella Lincetto, Dr. Carolyn Maclennan, Dr. Nuhu Yaqub Jr.

A szülés és a szülést követő időszak az édesanya és az újszülött életében az egyik legkritikusabb időszak. Évente 295.000 édesanya hal meg a szülés közben vagy közvetlenül utána, és közel 2.5 millió a csecsemőhalottak száma világszerte olyan betegségek miatt, amelyek megelőzhetőek lennének.

Világszerte közel 2 millió baba születik halva, és 30 millió koraszülött és/vagy beteg újszülött számára kell éves szinten minőségi ellátást biztosítani.

A fejlett országokban 1:10-hez az aránya azoknak a betegeknek, akik egészségügyi ellátás közben szenvednek károsodást. Az alacsony jövedelmű országok egészségügyi állapotát tükrözi, hogy közel 40%-ukban nincsen vezetékes víz, 20%-ban teljes a higiénia hiánya. A nők szülészeti erőszak áldozatai, hiányzik a tiszteletteljes, együttérző és támogató gondoskodás és ellátás, kizárják őket a gyermekükkel kapcsolatos döntéshozatalból, elválasztják őket újszülöttjeiktől.

 

A WHO célkitűzése, hogy "MINDEN nő, újszülött, gyermek és felnőtt minőségi egészségügyi ellátást kapjon."

 

A célkitűzés eléréséhez megfelelő irányelvek szükségesek, melyek alapja az egységes újszülöttellátás mind lefedettségben, mind minőségben. Meghatározták azokat a területeket, ahol egységes bizonyítékalapú irányelvek bevezetése szükséges, Az irányelvek minden egészségügyi intézményre alkalmazhatóak és családközpontúak.


Az irányelvek elérhetőek a WHO weboldalán. Minőségi követelményként szerepel bennük a bizonyítékokon alapuló gyakorlatok bevezetése mind az érett újszülött, mind a koraszülött és /vagy beteg újszülöttek ellátása során.


A teljes webinar megtekinthető itt melyben kitérnek a fertőzések megelőzésére, a megfelelő enterális és parenterális táplálás felépítére, a monitorizálásra, az ellátó személyzet megfelelő létszámára és végzettségére. Kiemelten foglalkoznak a kenguru módszer alkalmazásával, az újszülött és a szülők jogaival, az adatszolgáltatással, utógondozással és fejlesztésekkel.
"Minden édesanya és újszülött kapjon minőségi ellátást a várandósság alatt, a születés és a születés utáni időszakban egyaránt".

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!