• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

WHO: Azonnali lépésekre van szükség az újszülött ellátás minőségének javításában

1,7 millió újszülött életét lehetne megmenteni minőségi, standardizált újszülött ellátásba történő beruházással: a koraszülött és/vagy betegen született babák csaknem fele életben maradhatna speciális, megfelelő intenzív kórházi ellátás nyújtásával.

Ez a webinárium bemutatja, hogy milyen előnyökkel járna az ellátásban észlelhető minőségi különbségek minimalizálása!

Az újszülött ellátás átalakítása, beleértve a korábban érkezett, kis súlyú és beteg újszülöttek is, minden társadalom felelőssége. Az előadás a kormányok, a fejlesztési partnerek, az egészségügyi szakemberek, a szülők és a közösségek figyelmét hívja fel arra, hogy befektetéssel, tájékoztatással, innovációval fejleszthető és elérheti a magas szintű és minőségű újszülött ellátás, ezzel is erősítve a családok és a társadalom erejét.

Előadók: Dr. Ornella Lincetto, Ms. Judith Robb-McCord, Dr. Victoria Chou

A Lives Saved analízis program 2016-ben indult el amely 81 ország bevonásával készül, vizsgálva az anyai és újszülött halálozási arányokat a megfelelő terápiás kezelés mellett (pl. antibiotikum alkalmazása) 2030-ig.

A program 2025-ös célkitűzése a 95% lefedettség elérése és az ok - specifikus halálozási becslés lemodellezése. Az elemzés szerint 602.600 haláleset megelőzhető lenne, ha nagyobb figyelmet fordítanának a várandós gondozásra és 156.900 esetben újszülöttet lehetne megmenteni szülés közben magasabb minőségű, standardizált ellátás mellett. 

Továbbá 747.400 újszülött életét menthetné meg a minőségi intenzív kórházi ellátás biztosítása. 2025-re 28%-al lehetne csökkenteni a csecsemőhalandóságot (melyeknek csaknem a fele koraszülés), amennyiben javul az intenzív ellátás színvonala.

A fertőzések okozta újszülött halálozás, fokozott figyelemmel a szülés körüli és szülés utáni higiénés körülményekre, a korai szoptatás bevezetésével, megfelelő antibiotikumos kezeléssel és szifilisz szűréssel megelőzhető lenne! Ugyanezek a számok koraszülés esetén intenzívebb kenguru gondozás mellett tovább csökkenthetőek a program szerint.

Ennek érdekében olyan stratégiai célokat kell megfogalmazni, mint célzott érdekképviseleti és politikai erőfeszítések segítségével létrehozandó magas színvonalú, ám megfizethető egészségügyi szolgáltatások, családközpontú, magas szintű újszülött ellátás és nem utolsó sorban, pontos adatgyűjtés és adatszolgáltatás

Hogyan érhető el minőségi újszülött ellátás?

Anyagi forrásokat kell átcsoportosítani az újszülöttellátás fejlesztésére és irányelvekkel segíteni az ellátó személyzetet (pl.: infekció protokoll) Újszülött mortalitással és morbiditással kapcsolatos adatgyűjtés és adatszolgáltatás kialakítása, melynek alapja a hosszútávú követés és utógondozás biztosítása a családok számára. Megfelelő mennyiségű és minőségű felszerelés, személyzet és családközpontú ellátás nincs minőségi újszülött ellátás. Elérhetővé kell tenni az újszülöttellátást a humanitárius környezetben élők számára is.

Mindenkinek szerepe van a következő generáció felnövekvésében!

2018-ban 2.5 millió újszülött hunyt el, ez körülbelül 7000 gyermeket jelent naponta. A halálesetek egyharmada az első életnapon következett be, háromnegyede az első héten.

A COVID-19 közvetett hatása az anyák és újszülöttek egészségére

A teljes hatása jelenleg is bizonytalan. Azt tudjuk, hogy a vírus befolyásolja a várandós nők és újszülöttek egészségügyi ellátásának elérhetőségét és annak minőségét. 132 országban 10%-al csökkent a szolgáltatások lefedettsége a pandémia miatt, tovább növelve ezzel az anyai és újszülött halálozást.

Friss és valós adatokra van szükség a COVID-19 vírus hatásainak a megértéséhez, mellyel jelenleg a kormányok sem rendelkeznek, ezzel is további kihívások elé állítva az adatszolgáltató rendszereket. A nők esetében a COVID-19 hatásai súlyosbodnak és ugyan “nem a gyermekek az elsődleges áldozatai a járványnak, azonban fennáll annak a kockázata, hogy azzá válhatnak”.

 

 

 

avatar

Kovács Ági

Önkéntes

 
Szivárványbabánk extrém kis súlyú koraszülöttként érkezett a maga kis 650 grammjával és 32 centijével a 26.hét végén. Mivel itthon kevés információ áll rendelkezésre a koraszülésről, idegen nyelvű előadások fordításával segítek a jelenlegi és jövendőbeli koraszülőknek. Ez lett a misszióm, hátha ezáltal is csökkenhet a koraszülések száma hazánkban.
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!