• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Samu története

2020 novemberében, 5 héttel a kiírt időpont előtt egyszer csak elfolyt a magzatvizem. Mivel számítottam rá, hogy esetleg előbb jöhet (elég nagy volt már a baba az ultrahangon), ezért nem ijedtem meg túlságosan, átöltöztem, fogtam a kórházi motyónkat és egy óra múlva már a kórházban voltunk.

Megvizsgáltak, majd mondták, hogy ugyan valóban elfolyt a magzatvíz, de nem kezdtem el tágulni. Vártunk 1-2 órát, és mivel a helyzet változatlan volt, felhelyeztek egy tágító ballont. Ezután hamar erős fájásaim lettek.

Éjjel fél 1-kor vették ki a ballont, akkorra már 7-8 centire sikerült kitágulnom. Itt újabb néhány nehéz óra következett, hajnali 3-kor szóltak a fogadott orvosomnak, hogy jöjjön be. 4-kor azt mondták, hogy megvan a 10 cm, ezért próbáljuk meg a természetes szülést. Jöttek a fájások, nyomtam, ahogyan csak tudtam, az orvos mondta, hogy látja, hogy nagyon jól nyomok, a baba feje mégsem mozdul, nem fér át a medencecsontomnál. Egy órás sikertelen próbálkozás után mondták, hogy akkor itt az idő legyen császár, csak kötelesek szólni az ügyeletes orvosnak.

Samu története

Lefehéredve jött vissza az orvosom, mondván, nem szokott ilyen lenni, de a főorvos az ügyeletes. Itt már éreztem, hogy valami nem lesz jó, máskülönben miért mondta volna ezt érezhetően idegesen. Hamar be is igazolódott a félelmem. A főorvos nem engedte a császárt.

Egy újabb órát vártunk, próbálkoztam állva, mindenhogy, sehogy sem moccant a kicsi. 
Majd megjelent a főorvos személyesen is. Nagy mellénnyel kijelentette, hogy sima szülés lesz, kicsit meg kell nyomni és kijön a baba. Feltérdelt az ágyamra, két kézzel, aztán könyökkel nyomta a hasamat, mivel mellettem térdelt az ágyon, kiszakította a kézfejemből a kanült. Hiába mondta a saját orvosom ekkor is, hogy látja, érzi, hogy jól nyomok, nem ezen múlik, nem lesz ez így jó. A főorvos ragaszkodott hozzá, hogy próbálják meg vákuummal...

Én nem tudtam, hogy az mi, azt főleg nem, hogy mivel jár... Kaptam ugyan egy injekciót, de ahogy beadta, már meg is történt a gátmetszés, ilyenformán az érzéstelenítőnek semmi értelme nem volt. A vákuum felhelyezésekor sikoltoztam, soha nem éreztem még ilyen fájdalmat.

Ömlött belőlem a vér, közben a tolófájásoknál a főorvos még mindig könyékkel a hasamban, a másik orvos a vákuummal a lábam között kínoztak engem és a kisfiamat. Még egy gátmetszés következett. A teljes gátrész átvágása után még legalább kétszer próbálkoztak a vákuumal. Egyszercsak azt vettem észre, hogy kiabálnak, hogy riasztani kell a műtőt, beszorult a baba.

Az orvosok eltűntek, két fiatal lány elkezdte befáslizni a lábam. Belőlem ömlött a vér, alig bírtam lélegezni a fájdalomtól és a fáradtságtól. Körülöttem üvöltözve, (hogy mindenki menjen az útból), áttoltak a műtőbe.

Párom végig olyan odaadással segített, hogy aztán hetekkel később a szülésznő azt mondta, hogy a 20 éve alatt nagyon kevés olyan összhangban lévő párt látott csak, mint mi.
Neki viszont ezen a ponton nem mondtak semmit, nem engedték ki a szülőszobáról sem, azóta is traumatikus neki az ott eltöltött jó pár óra amikor nem tudta, hogy a baba és én életben vagyunk-e.

Az aneszteziológus az arcomra tette a maszkot, kérte, hogy lélegezzek nyugodtan. A lehetőségekhez képest, próbáltam lélegezni, de éreztem, hogy nem jön a csőből semmi. Ekkor hallottam, ahogy ijedten a kollégáihoz szól: "nem működik az altatógáz! Valaki segítsen, szerelni kell." Ebben a pillanatban azt hiszem meghaltam. Ott feküdtem, kivérezve, szét vagdosva. Feladtam.

Aztán megéreztem a gáz szagát. A következő emlékem már az, hogy valaki szólongat a nevemen. 

Elvittek a kórteremhez ahol, és erre tisztán emlékszem, mielőtt betoltak megkérdezték, hogy nem baj-e, hogy olyan kórteremben leszek, ahol többen leszünk, így babák is lesznek. Nem akarok-e inkább egyedül lenni? Nem értettem, miért kérdezik, hiszen nekem is van kisbabám, hát miért zavarna, ha másnak is ott van?

Segíteni akart persze a kérdéssel, és később tudatosult csak bennem, hogy mennyire nem érezték át, vagy voltak tisztában vele, hogy az altatásból felkelve nyilván fogalmam sincs róla, hogy mi történt a babámmal.
Letettek egy ágyra.

Egy mentős jött be. Röviden közölte, hogy Samut át kell szállítsák a koraszülött intenzív osztályra, egy másik kórházba, mert a komplikációk miatt lehet, hogy agykárosodása lett. Elmondta, hogy már altatják és elkezdték hűteni (ezzel is minimalizálva az esetleges agykárosodást). De mindenképpen szerették volna, hogy lássam mielőtt elviszik. Betolták a koraszülött inkubátort. Ott feküdt benne a kisfiam, csövek lógtak ki belőle, lélegeztették. Óriási ödéma volt a fején, vérző sebekkel. Ezek miatt kétszer is kellett aztán vérátömlesztést kapnia. Így láttam meg először a kisfiam.

Adtak róla egy fényképet, majd rólam is csináltak egyet, hogy betegyék mellé az inkubátorba. A Cerny Alapítvány PIC osztály mentőseinek a mai napig hálás vagyok. Arra az emberségre és kedvességre, ami belőlük áradt elmondhatatlanul szükségem volt. Utána az osztályon azt mondták, hogy hetente 3 csecsemő hal meg ettől, hogy betuszkolják a szülőcsatornába és emiatt eltörik a nyaka, vagy annyira sérül az agya, hogy menthetetlen. Csoda, hogy Samu hogy élte túl.

A történtek óta született egy ikerpárunk, mert nem voltam hajlandó elfogadni, hogy ez ilyen. Egy szülés NEM LEHET ILYEN! A második már nem is lett, ott minden rendben volt.

Köszönöm, ha elolvasták és elnézést, ha hosszú lett!

Samu azóta jól van, járunk vele fejlesztésre, de ezidáig mindent rendben találtak a fejlődésében.
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!