• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A szülői ölelés hatékony terápia! A bőr-bőr kontaktus legyen elérhető már a születés pillanatától!

Büszkén mondhatjuk, hogy a 2022-es koraszülött világnapi figyelemfelhívó akciónk ismét sikeres volt. Ebben az évben a globális közösség a kenguru gondozás (Kangaroo Mother Care, KMC) és a bőr-bőr kontaktus fontosságára irányította a figyelmet, hiszen az elmúlt hónapokban számos új kutatási eredmény jelent meg, mely egyértelműen bizonyítja a megszületés pillanatától alkalmazott bőr-bőr kontaktus jótékony hatásait a baba egészséges túlélése érdekében.

Megjelentek a WHO legújabb ajánlásai a koraszülött / betegen született újszülött babák ellátásával kapcsolatban, melyek alapjaiban változtatják meg a klinikai ellátás módját és minőségét. A WMN lelkes újságírója, Egyesületünk támogatója Kőrizs Kata cikke ismét sikeresen felhívta a figyelmet a kengurumódszer fontosságára!

A WHO legújabb ajánlásai és a családbarát koraszülött ellátás majd utógondozás fontossága volt a téma a Petőfitt podcast beszélgetésnek

Már szeptemberben meghirdettük a szülők körében az év PIC nővére szavazást. Szerettük volna a világnap alkalmából megünnepelni és megajándékozni azokat a szakembereket, akik maradandó pozitív nyomot hagynak a PICi családok életében. A szavazás célja az volt, hogy még ha csak erre az egy napra is, de megmutathassuk ezeket a fantasztikus ápolókat, érezzék, hogy van értelme mindig egy egészen pici pluszt hozzátenni a munkájukhoz. Gratulálunk! Tóth Ildikónak (Szegedi PIC), Simonné Nagy Annamáriának (Szolnok) és a kistarcsai PIC csapat tagjainak!

A világjárvány nehezebb hullámait követő orosz-ukrán háború és az annak következtében kialakult áremelkedéseket tekintetbe véve ebben az évben úgy döntöttünk, hogy minden összeget, amit a világnapi eseményekre fordítanánk a Koraszülött Mentő Alapítvány üzemanyagköltségéhez adjuk hozzá, ezzel is támogatva munkájukat a zavartalan koraszülött ellátás érdekében, valamint a 2022-es nővérverseny győzteseinek ajándékát finanszírozzuk belőle.
Ebben az évben is fontosnak tartottuk, hogy a hónap folyamán megmutathassuk a koraszülés és koraszülöttség valódi arcát. Naponta több alkalommal „akkor és most” posztokat, a szülők, testvérek által megélt történeteket posztoltunk a közösségi média csatornáinkra és weboldalunkra. Lila süti akció ebben az évben teljesen önkéntes módon a cukrászdák oldaláról szerveződött és juttatták el adományaikat az általuk választott koraszülött intenzív osztályoknak. Számos média is hírt adott a PICikről, köszönjük, hogy ebben az évben is felvették velünk a kapcsolatot és együtt ünnepelhettük a koraszülött kisbabákat, szüleiket és az ellátó szakembereket.

A világnapra az év utolsó FINE1 képzéseivel hangolódtunk! November 14-én, a Szegedi Egyetem PIC osztályának 10 munkatársa végezte el a FINE I-es szintű képzést. Idén a kenguruverseny fődíját a szegedi PIC nyerte, amelynek fődíja 650.000Ft értékű FINE képzési díj volt.

Hosszú évek után ez volt az első világnapi ünneplés, amikor a családok együtt ünnepelhettek a szakemberekkel, örömmel láttuk és osztottuk meg a különböző PIC osztályok meghívóit a világnapi ünneplésekre szerte az országban.  Egyesületünk számára megtiszteltetés, hogy a Koraszülöttek világnapja alkalmából rendezett PICi ünnepségen átadhattuk a szolnoki PIC csapatának a 0-24 táblát.

Az átadón Egyesületünket Afonyiné Kaló Tünde képviselte. A szolnoki csapat a pár hónappal ezelőtti FINE I-es képzés hatására még erőteljesebb lépéseket kíván tenni a családbarát szemlélet megvalósulásáért osztályukon!

Nem feledkezhetünk meg Bartos Erika meseírónő csodás világnapi támogatásáról! Erika évek óta segíti munkánkat és minden évben szeretettel gondol a koraszülöttként született gyermekekre, szüleikre és a PICiket ellátó intenzív osztályok szakembereire! Ebben az évben a Korányi PIC ünneplésén mesét olvasott a volt PICiknek!

Köszönjük az Édesanyák III. LIVE konferencia szervezőinek, hogy a világnap alkalmából elérhetővé tették Varga-Szabó Barbarával (Dana Stúdió) készült közös előadásunkat, melynek témája a zéró szeparáció volt.  Kutatásokkal bizonyított, hogy az élet kezdete mély lenyomatot hagy egész életünkben. 

A Lila November eseménysorozat keretein belül, mint minden évben, most is arra kértünk mindenkit, hogy viseljen lila színű ruhát, szalagot, zoknit - bármit - amivel ezen a napon felhívhatjuk a figyelmet a koraszülöttként született kisbabákra. A LOLka shop legújabb babaruha, női és gyerek póló termékeit lilába öltöztette a világnapra készülve. Sok új termék került fel a webshop oldalukra és bevételükből Egyesületünket támogatták, nagyon köszönjük a felajánlásokat. Jó volt látni a világnap alkalmából küldött PICi pólós képeket, bögréket a gyerkőcöktől, szüleiktől és nővérektől!

Köszönjük a Debreceni Egyetemnek a lila kivilágítást!

November 21-24 között megrendezésre került Madridban a XIII. Nemzetközi Kenguru Módszer Konferencia, melyen Egyesületünket Dr. Sztahovits Petra képviselte. "A mai napról egy dolgot emelnék ki, és azért, hogy nagyon rögzüljön mindenkiben: az édesanya jelenléte a PIC-ben csökkenti a szepszis előfordulásának esélyét. Nem ki kell küldeni az anyákat, hanem BE KELL ENGEDNI!”

November 28-án a PICi hídépítők szakmai sorozatunkban a kenguruzás volt a téma. A Zoom eseményén a KMC evidenciáiról Dr. Deirl Anikó (Imperial College, London), a gyakorlati finomságokról Dr. Bodrogi Eszter (Honvédkórház, Budapest) tartott kiváló előadást.

KÖSZÖNJÜK önkénteseinknek és minden résztvevő munkáját! Mindig csodálattal tekintünk a közösségünk erejére és elkötelezettségére, amivel fáradhatatlanul felhívják a figyelmet a koraszülöttek és a szülők különösen nehéz helyzetére, kihívásaira.


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!