• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Biztosítsunk biztonságos szoptatást a COVID-19 világjárvány idején is

A COVID-19 világjárvány idején született kisbabák egy bizonytalan, zavart újszülött ellátásba érkeznek a világra. Az elmúlt hónapokban új kérdések merültek fel az újszülöttek és az őket ellátó személyzet egészségének és biztonságának védelméről, mely az újszülött ellátás minőségére is kihat, és kérdésessé vált a babák lehető legjobb életkezdetének biztosítása.

biztonságos szoptatást a COVID-19 világjárvány idején
Képfelirat

 

Ez a webinar, amelyet a Nurturing Care Coordinating Group (UNICEF, WHO, a Világbank Csoport, a PMNCH és az ECDAN) működtet, útmutatást nyújt, kérdéseket tesz fel és gyakorlati példákat kínál a megoldás ösztönzésére és az alábbi kérdésekre próbálja megadni a választ:

 • Milyen globális iránymutatások vonatkoznak a szoptatásra és az újszülött gondozására a COVID-19 világjárvány ideje alatt?
 • Mennyire vannak tisztában ezekkel az iránymutatásokkal az egészségügyi minisztériumok és szakpolitikusok, kórházi vezetők és használják-e ezeket a globális iránymutatásokat?
 • Milyen stratégiákat vezettek be országos szinten a szolgáltatások folyamatosságának biztosítása érdekében; a globális irányelvek betartása és a minőségi ellátás mellett, melyben biztosítani tudják a frontvonalban dolgozók, a szülők és a gyermekek védelmét?

A 90 perces internetes szeminárium előadói az Egészségügyi Világszervezet, az Alive & Thrive, a brazil Preemies Szülői Szövetség, a Quang Ninh Kórház - Vietnam és a Fundación Canguro de Colombia (Kangaroo Alapítvány, Kolumbia) előadói:

Dr. Ornella Lincetto, Jennifer Cashin, Do Duy Long, Denise Suguitani, Nathalie Charpa

A WHO anyatejes táplálásra vonatkozó állásfoglalása a világjárvány idején. Ebben a pillanatban nincs arra bizonyíték, hogy veszélyes lenne újszülöttekre a vírus, a fertőzések száma ebben a korosztályban nagyon alacsony.  Az anyatejes táplálással csökkenthető a halálozási ráta, illetve további fertőzések is elkerülhetőek.

A vírus fertőzéssel szemben, azon babák halálozási rátája nagyobb, akiket nem szoptattak és legtöbb esetben élethosszig tartó krónikus betegségekben szenvednek majd.
A tudományos bizonyítékok szerint, azon az édesanyák, akik szoptatnak, sokkal kisebb eséllyel esnek át mellrákon, petefészek rákon vagy 2-es típusú diabéteszen.

Eddig még nem mutatták ki a vírust olyan anyatejben, ahol az édesanya bizonyítottan vagy vélhetően COVID pozitív volt, így ebben a pillanatban nincs arra bizonyíték, hogy a baba anyatejjel megfertőződhetne.

Ezen bizonyítékok tükrében az anyát nem szabad elszeparálni a gyermekétől, hacsak az anya állapota nem válságos! Abban az esetben, amennyiben az anya nem tudja ellátni gyermekét, egy kompetens családtagot kell bevonni a baba gondozásába, ellátásába.

A WHO álláspontja szerint biztosítani kell a mielőbbi, háborítatlan bőr-bőr kontaktust amilyen hamar csak lehet és ez a kis súllyal, betegen érkezett újszülöttekre, koraszülöttekre is vonatkozik Az édesanya és a baba maradjon együtt rooming-in ellátásban éjjel-nappal ezzel is megalapozva a szoptatás sikerét.

A használható alternatívák anyatej hiánya eseténa donor női tej illetve a tejtestvér program (wet-nursing : amikor egy másik nő szoptatja a gyermeket (HIV szűrés k9telezp ebben az esetben)  mi babánkat is és a tápszeres táplálás  legyen az utolsó opció!

Abban az esetben, ha az édesanya Covid-19 pozitív

 • gyakori kézmosás szappannal és vízzel, illetve alkoholos fertőtlenítés mielőtt megkezdheti a szoptatást
 • tüsszentés és köhögés csakis kizárólag zsebkendőbe és azt követően azonnal kézmosás
 • fertőtleníteni kell a felületeket, amelyekkel az édesanya kapcsolatba kerülhetett
 • kötelező a maszk viselése
 • továbbá a melleket, mellkast is le kell mosni/fertőtleníteni, amennyiben sokat köhög, tüsszent az Édesanya.

Milyen biztonsági intézkedéseket kell megtenni a PICen gyógyuló babák érdekében?

 • COVID-19 szűrés minden szülő számára, aki belép a koraszülött intenzív osztályra!
 • a PIC méreteitől függően csak 1-2 ember kenguruzzon egyidőben
 • biztosítsuk a koraszülött utánkövetést, vizsgálatokat!

Globális áttekintés, melyben 33 ország újszülött ellátását vizsgáltak 2020. március 1 és április 30 között.

A vizsgálat során arra voltak kiváncsiak, mennyiben változott meg az újszülöttek ellátása az alábbi evidenciákon alapuló ellátási gyakorlatok alapján: bőr-bőr kontaktus, korai mellrehelyezés, rooming in, donor tej, tejtestvér rendszer, tápszeres táplálás, mentálhigiénés támogatás.

A felmérésre érkezett válaszokból kiderül, hogy a legtöbb országban a Covid-19 fertőzőtt édesanyát elszeparálják gyermekétől és egyáltalán nincs dokumentáció arra vonatkozólag, hogy alkalmazható lenne a testestvér rendszer, nagyon sok országban a donor tejet sem említik meg, mint opciót.

A pandémia során kiadott anyagok egyáltalán nem követik, vagy teljesen ellentétesek a WHO ajánlásaival.

Évente Kb. 700.000 gyermek hal meg világszerte a szoptatás elmaradása  következtében, ennek oka 595.379 esetben valamilyen fertőzés, vagy tüdőgyulladás.

Közel 98 ezer édesanya hal meg mell vagy petefészek rákban, cukorbetegség következményeként és évente 974.956 esetben beszélhetünk gyerekkori elhízásról, melynek egyik okozója a tápszeres táplálás.

Január 23-n jelentették az első Covid-19 pozitív esetet Vietnámban.

A Quang Ninh kórházban évente 8000 szülést vezetnek, melynek 52% császármetszés. A felkészülést. Aszülészeti klinikán február 10-n kezdték meg, külön szülőszobával, műtővel és őrzővel készültek az elkülönítendő Covid19 fertőzött vagy gyanús esetek ellátására.

A távolságtartás mellett, már a kórházba belépéskor megkezdték az átvilágítást és a fertőzés gyanús eseteknél egyből PCR tesztet végeztek. Például a 37 hétre született császármetszéssel született ikerpár esetén, ahol az Édesanya Covid-19 fertőzőtt volt egyből mellre tették a babákat. Mind az 56 fertőzés gyanús esetben követték a WHO ajánlásait, mind a korai mellre tétel, kenguru-módszer, és rooming in tekintetében.

Brazília a világ legnagyobb anyatej bankkal rendelkező országa.

A pandémia során a szülő szervezet szorosan együttműködve az egészségügyi kormányzattal létrehozott egy COVID helpline telefonos szolgáltató rendszert.

Tapasztalatuk szerint az egymásnak ellentmondó információk hatására az édesanyák félnek a szoptatástól, A PICekre való szülői bejutás limitált és a szülők szállási lehetőségei korlátozódtak. Az utánkövetés leállása követleztében fejlesztési és vizsgálati időpontokat Kellett elhalasztani és az oltásokkal is elmaradásban vannak.

Kolumbia, a kenguru módszer “hazája” a kenguruzás szabályaira vonatkozó ajánlással segíti az ellátó egységeket a pandémia idején.

A programban részt vevő osztályok 98.1 % elolvasta és ebből 90.6% alkalmazza az ajánlást.

Bogotában a III-as szintű PIC kenguruzásra vonatkozó ajánlása szerint: bőr-bőr kontaktus, amilyen hamar csak lehet és ameddig csak lehet!

Az anyetejes táplálással, szoptatással kapcsolatos leggyakrabban feltett szülői kérdések és azok válaszai elérhetőek a linkre kattintva.
 

 

 

avatar

Kovács Ági

Önkéntes

 
Szivárványbabánk extrém kis súlyú koraszülöttként érkezett a maga kis 650 grammjával és 32 centijével a 26.hét végén. Mivel itthon kevés információ áll rendelkezésre a koraszülésről, idegen nyelvű előadások fordításával segítek a jelenlegi és jövendőbeli koraszülőknek. Ez lett a misszióm, hátha ezáltal is csökkenhet a koraszülések száma hazánkban.
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!