• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Kenguruverseny 2021 eredményhirdetés

A világjárvány következtében a koraszülött osztályokon még mindig változóak a korababák ellátásának körülményei, a kapcsolattartás a szülőkkel, illetve az evidenciákon alapuló ellátás megvalósítása. A harmadik hullám lecsengésével még mindig van olyan koraszülött osztály az országban, ahol a koronavírus okozta korlátozások miatt nem engedélyezett a fizikai kontaktus a szülők és apró babájuk között.

Ezért is tartottuk fontosnak ebben az évben is elindítani, a Kenguruzás Világnapja alkalmából az évente megrendezésre kerülő kenguruversenyt, hiszen a korababák egészséges életkilátásainak szempontjából rendkívül fontos a bőr-bőr vagy bőr-szőr kontaktusban létrejövő kenguru módszer.

Kenguruverseny 2021

A módszer lényege, hogy az anyák “inkubátorként” biztosítják a testhőmérséklet fenntartását, a táplálást és a megfelelő stimulációt, javítva ezzel a koraszülöttek túlélési esélyeit és egészségét. Kenguruzáskor az újszülött az édesanyja mellkasán feküdve, bőr-bőr kontaktusban tölti a napjait és kizárólag anyatejjel táplálkozik. Ajánlott minimális időtartam: 2 óra.

Sajnos minél felszereltebb egy koraszülött intenzív osztály, annál kevésbé teszik lehetővé a 24 órás kenguruzást a baba számára.

Ahogy a szülők által rögzített kenguruzásokból is látható volt, a kenguruzás időtartama sokszor nem érte el a 2 órát és rendszertelenül kenguruztak, melyből arra következtetünk, hogy még mindig az éppen aktuális személyzettől függ a módszer alkalmazása és engedélyezése.

A kenguruverseny ebben az évben május 15-én, a kenguruzás világnapján indult és június 15-éig rögzítette az erre a célra létrehozott weboldal a szülők által küldött adatokat.

 

Milyen szempontok alapján döntött a zsűri?

 

  • A versenybe az 1500 gramm alatti súllyal született PICik nevezhettek, szüleik közreműködésével.
  • Mely PIC-ek szakemberei valósították meg legügyesebben és legszakszerűbben a kengurugondozást?
  • Milyen a baba pozíciója kenguruzás közben?
  • Milyen vizsgálatok, beavatkozások elvégzésére használják ki a kenguru módszer fájdalomcsillapító és nyugtató hatását?

 

A 2021-es kenguruverseny győztese:

a

tatabányai Szent Borbála Kórház PIC osztálya!

 

A zsűri indoklása

“Légzéstámogatott babával sokszor, reális ideig, szakszerűen kivitelezett kenguruzás miatt választottuk győztesnek.”

A nyeremény a GE Healthcare által felajánlott speciális, kenguruzás közben is alkalmazható fototerápiás kékfény takaró, amely a koraszülöttek 60-80 százalékát érintő sárgaság kezeléséhez nyújt hatékony segítséget!

 

Kenguruverseny 2021
GE Healthcare
speciális fototerápiás kékfény takaró

Ezúton is szeretnénk megköszönni a zsűri tagjainak a segítséget!

Dr. Schill Beáta - neonatológus,
Dr. Zátonyi Adél - neonatológus,
Csomárné Balázs Erzsébet - PIC nővér,
Pénzes Boróka - érintett édesanya

A zsűri elnőke: Dr. Venkovits Balázs, érintett édesapa

Kenguruverseny 2021

„A világjárvány kezdete óta számos újabb tudományos bizonyíték hívja fel a koraszülött intenzív osztályon dolgozó ápolók és orvosok figyelmét az evidenciának számító bőr-bőr kontaktus "kengurugondozás" biztosítására a PIC osztályokon. A felmérések eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy a világjárvány miatt kialakult változások az újszülött ellátásban negatívan befolyásolják az újszülött halálozás és morbiditás mértékét szerte a világban.”

- Dr. Nádor Csaba neonatológus, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!