• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A koronavírus fertőzés és a koraszülöttek

AZ EFCNI (Eruópai Alapítvány az Újszülötek Ellátásáért) tette közzé a Professor Doctor Christoph Bührerrel készült interjút, aki a Charité Berlin Kórház Koraszülött osztályának vezető professzora. 

 

Miként érinti a koronavírus fertőzés a koraszülötteket


Az interjú lényegi kérdései arra vonatkoztak, hogy érinti-e és miként a koronavírus fertőzés a koraszülötteket. 
Bührer professzor úr válaszait próbáltam magyarra átültetni, s így sokunknak elérhetővé tenni:

Koronavírus és a koraszülöttek védelme

 

Koronavírussal fertőzött várandós kismama

 

-Véleménye szerint a vírust hordozó várandós anyák nem jelentenek fertőzés veszélyt a még meg nem született gyermekükre.


Azon újszülöttek és kiscsecsemők, akiknél eddig COVID-19 fertőzést igazoltak, valamennyien a megszületésük után találkoztak a vírussal. Egyetlen méhen belüli, veleszületett fertőzést sem észleltek még. Mindez természetesen nem zárja ki, de nagyon valószínűtlenné teszi a méhen belüli, magzati fertőzés lehetőségét.

Koronavírus és a koraszülöttek


Fertőzés következménye újszülöttekre

 

-Az újszülöttek a felnőtt emberekhez képest sokkal kevésbé veszélyeztetettek a koronavírussal történt megfertőződés szempontjából, sőt, sokkal kisebb esélyük van arra, hogy a vírussal találkozva súlyos fertőzés alakul ki náluk.  2020. februárjában Kínában mindössze kilenc egy év alatti gyermeknél diagnosztizáltak koronavírus fertőzést, de egyikük sem volt súlyos állapotban, nem volt szükségük intenzív osztályos kezelésre. Jelenleg nincsenek specifikus adataink a koraszülöttekre vonatkozóan. 


A COVID -19 vírus epidemiológiájának hamarosan publikálásra kerülő kézirata szerint, sem az érett, sem a koraszülött babák nem elsődleges célpontjai a vírusnak.


Miért fontos a megelőzés a koraszülöttként született gyermekeknél, felnőtteknél?

 

Azonban, ha a fertőzés során tüdőgyulladás alakul ki, a bronchopulmonalis dysplasiában (BPD) szenvedő koraszülötteknél észlelhető tünetek sokkal súlyosabbak (rossz az oxigén ellátottságuk, nehezített és szapora a légzésük) , mint az egészséges, krónikus tüdőbetegségben nem szenvedő koraszülött babáknál kialakuló tünetek.

Ezért a BPD-s koraszülötteknél valószínűleg gyakrabban végezték el a vizsgálatok során magának a vírusnak kimutatását, mint akiknek nem voltak súlyos tüneteik. Noha ez hiányossága a koraszülötteket érintő COVID- 129 vírusfertőzésekről szóló jelentéseknek, a koraszülöttek teljes populációja szempontjából mégis inkább megnyugtató.  


-A volt koraszülött felnőttek, akik BPD-sek voltak, s de minden más krónikus tüdőbetegséggel élő felnőtt esetében a COVID-19 fertőzés során tüdőgyulladás alakul ki. Náluk sokkal több gondot okoz ez a fertőzés, sokkal komolyabb orvosi segítséget igényelnek, mint azok, akik teljesen egészségesek, amikor találkoznak ezzel a vírussal.


-A COVID-19 és az influenza hasonlóan arányban támadnak, ezért a volt nagyon koraszülött fiatalokat és felnőtteket ajánlott beoltani influenza ellen.
 

 Figyelem!


A leginkább ajánlott mód a fertőzés elkerüléséhez a rendszeres és alapos kézmosás (ahogy azt a koraszülött szülők a PIC-en megtanulták)!

Az eredeti interjú szövege itt olvasható: efcni.org


Kapcsolódó cikkek
EMMI tájékoztatói a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban - COVID-19

EMMI tájékoztatói a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban - COVID-19

2020.03.14

EMMI tájékoztatói a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban letölthető PDF formában


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!