• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Megelőzhető a BPD D-vitamin pótlással?

A koraszülöttek korai D-vitamin-pótlásának hatásai a bronchopulmonalis dysplasia (BPD) megelőzésében.


A Bronchopulmonalis Dysplasia olyan krónikus tüdőbetegség, amely elsősorban azért alakul ki, mert a koraszülés megzavarja a tüdő genetikailag meghatározott méhen belüli fejlődését, a baba fejletlen tüdővel jön a világra, amelynek következtében légzéstámogatásra van szüksége.

Azok a gyermekek, akiknél BPD-t diagnosztizálnak nagyobb eséllyel lesznek később asztmások, fokozottabb a rizikójuk vírusfertőzésekre is.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező koraszülöttek esetében a vitaminhiány nagymértékben összefügg az ezeknél a PICiknél kialakult BPD-vel. Egy új tanulmányban arra törekedtek az orvosi csoport tagjai, hogy betekintést nyerhessenek abba, vajon a korai D-vitamin-pótlás valóban megelőzheti-e a BPD kialakulását a koraszülött babáknál.

A vizsgálatban 112 koraszülött kisbabát véletlenszerűen két csoportra osztottak: a kontroll és a D-vitamin-kiegészítő (VD) csoportba. A VD-s csoport D-vitamint (800 NE/nap) kapott a születésüket követő 48 órán belül, és további 28 napon keresztül.

Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a korai D-vitamin-pótlás jelentősen csökkentheti a BPD előfordulását koraszülötteknél. Emellett azt is bizonyították, hogy a korai D-vitamin-pótlás szignifikánsan növeli a szérum 25 (OH)D3 szintjét és csökkenti a gyulladásos választ, ezáltal megelőzi és csökkenti az újszülöttkori BPD kialakulását.
A biztató eredmények mellett fontos megemlíteni azt, hogy messzebbmenő következtetések levonásához még további klinikai vizsgálatok szükségesek. Nagyobb mintaszámra lesz szükség ahhoz, hogy átfogó képet kapjanak a koraszülött babák esetében a D-vitaminnak a BPD kialakulása elleni védőhatásairól, illetve a BPD patofiziológiai* folyamatát is tanulmányozni kell a kutatóknak.

* kórélettan, a betegségek élettanával foglalkozó résztudomány

Az eredeti, angol nyelvű cikk itt olvasható:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ppul.25813

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!


Google vélemények