• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Pszt! Csend legyen.

“Könnyen átsiklunk afelett, mennyire rendkívüli hely az újszülött intenzív osztály, különösen igaz ez azokra, akik nap mint nap dolgoznak. A csecsemők számáraz az a környezet, amelyben az agy növekedése és fejlődése olyan ütemben megy végbe, mint semmilyen más életkorban, több millió neuron aktivizálódik és rendeződik hálózatba, jól vagy rosszul, percről percre.”
White 2014

A Jóügyekért Portál közösségi adománygyűjtő eseménye az “Új nap, új remények“ jótékonysági adománygyűjtó esemény soràn mindkét kedvezményezett, a győri Petz Aladár megyei oktató kórház koraszülött intenzív osztály és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház PIC osztály részére összegyűlt a kívánt összeg.

Ebben az évben zajszintmérő FÜL készülék volt a cél, melynek segítségével az osztályok dolgozói csökkenteni tudják a háttérzajok erősségét, változtatni tudják beszéd hangerősségüket.

A győri PIC már be is üzemelte a zajszintmérő készüléket és ezeket a képeket kaptuk Dr. Németh Attila osztályvezető főorvostól!

Miért fontos, hogy lehalkítsuk a koraszülött intenzív osztályokat?

A 28. hétre a magzat különbséget tud tenni a különböző hangok között, például a férfi és a női hang között. Az anyaméhben az anya hangja a domináns hang. A kiírt születési időre a csecsemők meg tudják különböztetni a magánhangzókat és felismerik az anyjuk anyanyelvét.

Az újszülött osztályon a csecsemőket erős, magas hangú riasztók, a légkondicionálás és a berendezések zajának tesszük ki. A CPAP nagy nyomáson nagyon hangos lehet a fülben és az orr utáni csatornákban.

Az újszülött osztályon a csecsemők által hallott hangok közül sok a káros. A zaj destabilizálhatja a baba autonóm alrendszerét, kiválthatja a szervezetlen mozgásokat és elvonhatja a csecsemő figyelmét az etetésről és a társas interakciókról. A zaj nemcsak a csecsemők számára, hanem a szüleik és a személyzet számára is megterhelő.

A zaj kezelésének leghatékonyabb módja a személyzet viselkedésének megváltoztatása, talán a legzajosabb időszak a vizit idejére esik, ezt úgy lehet megoldani, ha nem az osztályon tartják és főleg nem az inkubátor mellett.

Csendes beszélgetés, az ajtók és a fiókok halk bezárása, puha talpú cipő viselése - mindezek egyszerű lépések, de az emberek hajlamosak elfelejteni vagy neheztelhetnek érte.

 

A koraszülött baba alvás védelme az ápoló személyzet kiemelendő feladata, mert a babák nagyon keveset alszanak az intenzív osztályon. Méhen belül 20-22 órát alszanak a magzatok, míg az intenzív osztályon mély, pihentető alvásban 15-20 perceket töltenek az újszülöttek, pedig az idegrendszer fejlődése szempontjából kiemelt fontosságú lenne az alvási fázisok védelme. A koraszülött babák nehezen vagy egyáltalán nem tudják megszokni és kizárni a zavaró körülményeket, ezek számukra stresszt és fájdalmat okoznak.

 

Nagyon köszönjük az adományokat minden adományozónak, nagyon büszkék vagyunk és mérhetetlenül hálásak, hogy a győri PIC osztályt is támogatni tudtuk a kampány során!

Szintén büszkék vagyunk, hogy ebben az évben is dobogós helyezést ért el egyik követünk!

Gratulálunk Pusztai Henriett önkéntesünknek!

Halkítsuk le a koraszülött intenzív osztályokat, a babák érdekében!

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!