• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Többszörösen telítetlen zsírsav-ellátás az első 1000 napban - feloldhatóak-e az ellentmondások?!

Az első 1000 nap

"A gyermek életének első két éve úgynevezett ablak a világra abban, hogy megfelelő növekedést és fejlődést biztosítsuk számára az optimális tápláláson keresztül. Egyetértés van abban, hogy a fizikai növekedésnek és az agy fejlődésének ez időszakon belüli károsodása visszafordíthatatlan. Ezért erre kell nagyon összpontosítanunk."

A Gyermekek Egészségügyi Alapítvány (Stiftung Kindergesundheit), az Európai Gyermekgyógyászati Akadémiával (EAP) és az Újszülöttek Ellátásáért Európai Alapítvány az Újszülöttek Ellátásáért (EFCNI) közös internetes konferenciájának előadói : Prof. Susan Carlson, Prof. Berthold Koletzko, Silke Mader

 

Várandósság alatti DHA pótlás, mellyel csökkenthető a koraszülés kockázata

Az amerikaiak étrendjéből szinte hiányzik a DHA, ami az esszenciális n-3 többszörösen telítetlen zsírsavként, másnéven omega 3 zsírsavként ismert. Egy várandós nő átlagosan napi 54 mg-t fogyaszt belőle, a javaslat azonban ennek a többszöröse, napi 300 mg.

A DHA tonhalban, lazacban, rákban, kisebb mennyiségben szárnyas húsokban, tojásban megtalálható, de azon várandós nőknél akik kevesebb tengeri halat fogyasztanak, különösen fontos a DHA pótlás.

A « KUDOS » tanulmányban 350 várandós nő vett részt, melyben a résztvevők egy része napi 600 mg DHA/EPA-t kapott, míg a többiek placebót. A kutatás a várandósság 15. hetétől végig kísérte a résztvevőket a szülésig és a megfigyelés elsődleges célja a terhességek időbeni kimenetelének, másodsorban pedig a megszületett gyermekek kognitív fejlődésének 6 éves korig történő vizsgálata volt.

Azoknál a nőknél, akik placebót kaptak, 4.8%-uknál a terhesség a 34. hét előtt koraszüléssel ért véget, míg akik kapták a DHA-t, ott ez a szám csak 0.6% volt!

A placebó csoportban 3.4% lett a az 1500 g alatti súllyal születettek aránya, míg napi 600 mg omega 3 zsírsav mellett 0%. Az átlagos kórházban töltött napok száma a placebó csoportban 40.8 nap, DHA mellett ez a szám csak 8.9.
A 2000-es évektől több publikációban is hangsúlyozták az Omega-3 zsírsav emelt dózisú adagolásának pozitív hatásait, ezzel megelőzve vagy csökkentve egy esetleges koraszülés kockázatát.

2018 novemberében megjelent COCHRANE összehasonlításban az Omega-3 zsírsavak terhességre gyakorolt hatásaira kerestek bizonyítékokat. 19.927 nő vett részt a kutatásban. A különféle Omega-3 beviteli arányokat hasonlították össze és hogy hogyan reagált a nők szervezet a vitaminra, az ételekre és a placebóra. A legtöbb vizsgálatot közepes vagy magas jövedelmű országokban végezték el, és a vizsgált személyek fele olyan várandós volt, akiknél valamiért magasabb volt a koraszülés kockázata.

Extrém koraszülés esetében - ami a 34. gesztációs hét előtti szülést jelent - 42%-os csökkenést értek el. 37. hét előtt bekövetkező koraszülésnél pedig 11%-os csökkenést értek el azoknál a hölgyeknél, akik emelt dózisú DHA terápián voltak.

Kell-e kiegészítsük a csecsemő tápszereket Omega-3 és Omega-6 zsírsavakkal?

Az ARA (Omega-6 zsírsav) növényi olajokban nem, csak állati lipidekben található meg. Magzati korban a méhlepénnyel, szülés után az anyatejjel jut be az újszülött szervezetébe. Elengedhetetlen a sejtnövekedéshez. A DHA (korábban már említett Omega-3) az agy és a retina fejlődéséért is felel.

Nemcsak a koraszülés kockázatát csökkenthetjük vele, hanem a szülés utáni anyai depressziót is. Kevesebb lesz a fertőzések és az allergiás megbetegedések száma, mindemellett pedig javul a gyermekek kognitív és vizuális fejlődése. 65 kutatást végeztek világszerte összesen 2.474 nőn, akik a szoptatás alatt tengeri ételeket fogyasztottak.

A szoptatással biztosították a gyermekek ARA és DHA ellátottságát. A gyermekek fejlődését később is követték, akik 2.6 ponttal magasabb IQ szintet értek el, mint azok a társaik, akiknek az édesanyja nem fogyasztott omega 3 és 6 zsírsavakat. Számos kutató csoport, köztük a WHO is javasolja az ARA és DHA fogyasztást különösen újszülött korban.

Napi lebontásban testsúlykilogrammonként 40 mg/kg az ARA és 20 mg/kg a  DHA javasolt mennyisége. Az Európai Standardok szerint, 2020 februárjától minden tápszernek tartalmaznia kell DHA-t.

A szoptatás a lehető legjobb tápláléka a babáknak. A sikeres szoptatáshoz biztosítanunk kell az édesanyának megfelelő mennyiségű információt, laktációs szakembert és olyan  helyiséget a kórházban, mely megfelelően felszerelt, intim, nyugalmas és nem zavarják a fejés során az Édesanyát.

Emellett garantálni kell a szülők számára gyermekük 24 órás látogatását és a zéró szeparációt a kórházakban, nem utolsósorban pedig egészséges és tápláló ételeket és folyadékot biztosítani számára, melyet fogyaszthat a kórházi tartózkodás során, hiszen ez a sikeres szoptatás kulcsa.

Melyek a szülők tápszerrel szembeni elvárásai, abban az esetben, ha nem tudnak szoptatni?

  • legyen egy biztonságos és egészséges alternatíva, amennyiben anyatej, donor női tej adása nem lehetséges
  • biztosítsa a babák számára az optimális növekedést, és érjék el vele időben a fejlődési mérföldköveket
  • feleljen meg az összes táplálási követelménynek összetételben, amíg a baba hozzátáplálása kialakul
  • minden egyes alkotóeleme legyen bevizsgálva

Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a szülőknek tápszer választás esetén ?

Hatalmas a termékválaszték, a tápszerek összetétele különböző és az ár változó! Ezért a szülőknek SEGÍTSÉGRE van szüksége, hogy gyermekük egészsége érdekében megfelelően válasszanak táplálékot. Fontos lenne a tápszerek klinikai környezetben történő tesztelése, szigoró szabályozás abban az esetben, ha a tápszer összetételében módosítás történik és szigorú ellenőrzés az előállítási folyamat során.

 

avatar

Kovács Ági

Önkéntes

 
Szivárványbabánk extrém kis súlyú koraszülöttként érkezett a maga kis 650 grammjával és 32 centijével a 26.hét végén. Mivel itthon kevés információ áll rendelkezésre a koraszülésről, idegen nyelvű előadások fordításával segítek a jelenlegi és jövendőbeli koraszülőknek. Ez lett a misszióm, hátha ezáltal is csökkenhet a koraszülések száma hazánkban.
 

Keresés


Támogasd Őket, támogass bennünket!