• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülöttek világnapja 2023

Az idei koraszülöttek világnapi mottó: "Kis lépések, nagy változások: azonnali kengurugondozás minden babának, mindenhol". A jelmondatot világszerte használták és nemcsak a közel 200 szülő- és betegszervezet, hanem a PIC-ek, neonatológiai szakmai társaságok és támogató szervezetek cégek is ezen gondolat mentén fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet a koraszülött- és családközpontú ellátás előnyeire.

Az olyan gyakorlatok, mint a kengurugondozás és a bőr-bőr kontaktus a koraszülöttek életének legelejétől kezdve óriási hatással vannak az egészségi állapotukra, és ezt az üzenetet nemcsak az újszülött ellátásban dolgozóknak és a döntéshozóknak, hanem a társadalom minden tagjának ismernie és támogatnia kell.

A világnap alkalmából a belga szülőszervezet meghívására 4 napot töltöttünk Liege-ben és Brüsszelben, hogy az itt szerzett legjobb gyakorlatok megvalósításának tapasztalatait megoszthassuk a magyar neonatológiában dolgozó szakemberekkel és a szülőkkel. A 2 napos francia nyelvterületen dolgozó NIDCAP szakemberek konferenciáját követően Dr. Sophie Smett osztályvezető főorvos végigkalauzolt a 2019-ben átadott liege PIC osztályon. Az ott szerzett tapasztalatokat ebben az összefoglalóban lehet elolvasni és a képek önmagukért beszélnek. Belgiumban mostanra a couplet care megvalósítása a fő cél, és ennek apropóján örömmel tértünk vissza a brüsszeli Erasme kórház PIC osztályára, ahol Dr. Kelen Dorottya osztályvezető orvos és csapata az elmúlt évek alatt sikeresen felépítette a szülést követő azonnali bőrkontaktus megvalósításának gyakorlatát. Az osztály a kenguruzás mellett a gyógyszeres és nem gyógyszeres fájdalomcsillapításra is nagy hangsúlyt fektet. Az elmúlt évben elért eredmények tapasztalatait személyesen is megoszthatták Dr. Nils Bergmannal, aki az elmúlt években már sokat hallott az osztály munkájáról és örömmel tett eleget meghívásuknak. Egy teljes napon keresztül a szülészeti és PIC osztály munkatársaival végigmentek és tapasztalatokat cseréltek a 2022-ben megjelent WHO irányelven, annak érdekében, hogy annak minden pontja megtudjon valósulni a mindennapi ellátás során.

A koraszülöttek világnapja minden évben különleges esemény és ebben az évben a kiemelt téma a szülők kérésére: Hazamegyünk a PIC-ből!
Pályázatot hirdettünk a szülőkre és a gyermekekre bíztuk, hogy milyen formában, akár rajz, vers vagy fényképmontázs, videó formájában jelenítették meg, mit jelentett számukra hazamenni a PIC-ből! Nagyon megható pályamunkák érkeztek voltak videók, amelyeket még a zsűri férfitagja is megkönnyeztek és nagyon nehéz választás elé állítottak minket.

A "Hazamegyünk a PIC-ből" pályázat 3. helyezettje Léna fotómontázsa:


"Léna 2020. februárjában lepényleválás miatt a várandósság 31. hetében, teljesen egészségesen látta meg a napvilágot. A 18. életnapon azonban váratlanul összeomlott, majdnem elveszítettük. A háttérben serratia marcescens szepszis állt, mely agyhártya-és agyvelőgyulladást is okozott. Ennek következtében shunt műtétre volt szükség. Így 114 nap (covid miatti elzártság) után, 2020. júniusában térhettünk haza. Édesapja ekkor foghatta először a kezébe." Vargáné Kovács Gréta Léna anyukája
Díjuk egy családi fotózás 50.000 Ft értékben Dr. Sztahovits Petra neonatológus Petra Sztahovits Photography - P'art of You által, aki maga is 3 csoda koraszülött gyermek anyukája 

A Koraszülött Világnapi "Hazamegyünk a PIC-ből" verseny 2. helyezettje: A Batkay család!

 

Díj: Családi hétvége egy wellness szállodában, melynek költségét a GE Healthcare dolgozói gyűjtötték össze.

 

A "Hazamegyünk a PIC-ből" 1. helyezett nyertes pályamunkája Volár Tamara rajza, mely ezzel a felvezetővel érkezett hozzánk:


"A rajz a kisfiunk első otthon töltött éjszakáját eleveníti fel, amikor ébren ültünk a bölcsője mellett az apukájával, figyelve hogy vesz-e levegőt.
Boti egyébként 2021 májusában született, 32. hétre, 19 napot töltött a pécsi PIC-en, ahol minimális időt tölthettünk vele.
Köszönöm a lehetőséget, már a rajzolás is felért egy terápiával.”
Gratulálunk ismételten, a család hamarosan egy hétvégét tölthet Botival a Thermal Hotel Visegrád****superior felajánlásának köszönhetően.

A szülők által írásban engedélyezett pályamunka elérhető ezen az oldalon.

Ebben az évben is fontosnak tartottuk, hogy a hónap folyamán megmutathassuk a koraszülés és koraszülöttség valódi arcát. Naponta több alkalommal „akkor és most” posztokat, a szülők, testvérek által megélt történeteket posztoltunk a közösségi média csatornáinkra és weboldalunkra.

3 nappal a koraszülöttek világnapját követően a gyermekjogok világnapján nem mehettünk el szó nélkül a koraszülöttek világnapján közösségi médiában közzétett fénykép cunami mellett, melyet ahogy múltak az órák egyre nagyobb aggodalommal követtünk. Kérjük a szülőket, mielőtt bármit megosztanának akár gyermekükről vagy családjukról a közösségi média felületein, itt főleg a fényképekre, személyes vagy egészségügyi adatokra gondolunk, a posztolás gomb megnyomása előtt gondolják végig, milyen információkat osztanak meg a világgal, amelynek gyermekük életére közvetlenül majd közvetve hatása lehet.

Egyesületünk évek óta GDPR és jogi szakértők segítségével meghozott szigorú szabályok mentén haladva oszt meg fényképeket koraszülöttként vagy betegen született újszülöttekről a szakmai cikkek, kutatási eredmények illusztrációjaként. Minden egyes fénykép használatnál arra törekszünk, hogy a gyermek méltósága, szemérme és személyiségi jogai ne sérüljenek, FINE 2 képzett szakembereink a képeken látható baba jelzéseit alaposan ellenőrizve engedélyezik a fénykép használatát, amelyhez minden esetben a szülők írásos beleegyezése szükséges. Minden a témával kapcsolatos információ itt található.

Lila süti akció ebben az évben teljesen önkéntes módon a cukrászdák oldaláról szerveződött és ebben az évben Egyesületünk munkáját támogatták bevételeikkel. Nagyon köszönjük az adományokat! Kiemelten köszönjük a Puncs Desszertműhely és a Virág cukrászda támogatását.

A Lila November eseménysorozat keretein belül, mint minden évben, most is arra kértünk mindenkit, hogy viseljen lila színű ruhát, szalagot, zoknit - bármit - amivel ezen a napon felhívhatjuk a figyelmet a koraszülöttként született kisbabákra. A LOLka shop legújabb babaruha, női és gyerek póló termékeit lilába öltöztette a világnapra készülve. Sok új termék került fel a webshop oldalukra és bevételükből Egyesületünket támogatták, nagyon köszönjük a felajánlásokat. 
Köszönjük a Debreceni Egyetemnek, hogy évről évre a lila kivilágítással segítik figyelemfelhívó akciónkat!
Számos média is hírt adott a PICikről, köszönjük, hogy ebben az évben is felvették velünk a kapcsolatot és együtt ünnepelhettük a koraszülött kisbabákat, szüleiket és az ellátó szakembereket:

Duna TV
WMN 
Éva Magazin 
Családi lap

Örömmel láttuk és osztottuk meg a különböző PIC osztályok meghívóit a világnapi ünneplésekre szerte az országban és ami még 10 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, mostanra minden PIC világnapi ünnepséget szervezett, hogy találkozhassanak a náluk gyógyult gyerekekkel és családtagjaival. Számos tudományos bizonyíték mutatja, hogy a személyzet kiégése ellen ez az egyik legjobb orvosság.

KÖSZÖNJÜK önkénteseinknek és minden résztvevő munkáját! Mindig csodálattal tekintünk a közösségünk erejére és elkötelezettségére, amivel fáradhatatlanul felhívják a figyelmet a koraszülöttek és a szülők különösen nehéz helyzetére, kihívásaira.
 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!