• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Zajszintmérő készülék a koraszülött intenzív osztályon Veszprémben

A Jóügyekért Portál közösségi adománygyűjtő eseménye az “Új nap, új remények“ jótékonysági adománygyűjtó esemény soràn mindkét kedvezményezett, a győri Petz Aladár megyei oktató kórház koraszülött intenzív osztály és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház PIC osztály részére összegyűlt a kívánt összeg.

Zajszintmérő készülék a koraszülött intenzív osztályon Veszprémben

 

A fejlődéstámogató környezet kialakítása a koraszülött intenzív osztályokon a magyar ellátó rendszer egyik legnagyobb kihívása. Az osztályok nem vagy nehezen alkalmazkodnak a koraszülött baba idegrendszerének  egészséges fejlődéséhez.

A baba érzékszervi fejlődéseinek kritikus időszakaiban az agy specifikus idegrendszeri behatásokra számít. A koraszülött intenzív osztály adta környezetben ebben az időszakban jelentős eltérés van az agy “elvárása” és a “nyújtott” ingerek között.

Annak érdekében, hogy segítsük a PICek családközpontú és családbarát környezet kialakítását, az elműlt években számos eszközt adományoztunk már. Gyűjtöttünk már sok-sok kenguruzó székre, videó laringoszkópra, a szülők kényelmét segítő eszközökre.

Ebben az évben zajszintmérő FÜL készülék volt a cél, melynek segítségével az osztályok dolgozói csökkenteni tudják a háttérzajok erősségét, változtatni tudják beszéd hangerősségüket.

Nagyon köszönjük az adományokat minden adományozónak, nagyon büszkék vagyunk és mérhetetlenül hálásak, hogy ebben az évben is sikeres Jóügyekért kampányt zártunk!
Szintén büszkék vagyunk, hogy ebben az évben is dobogós helyezést ért el egyik követünk és ezúton is gratulálunk Pusztai Henriett önkéntesünknek !

A veszprémi PIC már be is üzemelte a zajszintmérő készüléket és ezeket. a képeket kaptuk Dr. Matay Lilla osztályvezető főorvostól!
“Nagyon köszönjük a fülecskét, nagyon hasznos holmi szerintem. Rögtön kiderült például, hogy a telefont halkabbra kell állítani! Még biztosan lesznek ilyen tanulságok.“

Zajszintmérő készülék a koraszülött intenzív osztályon Veszprémben

Miért fontos, hogy lehalkítsuk a koraszülött intenzív osztályokat?

A hallás kialakulása kulcsfontosságú a figyelem, beszédfejlődés és kommunikáció szempontjából.

A magzat fejlődésének 28. hetében már megkülönbözteti a férfi és a női hangokat, 32 hetesen megismeri édesanyja hangját. Méhen belüli életében az anya hangja és testhangjai a dominánsak, melyek maximum 70 decibel erősségűek, frekvenciájuk alacsony.

A koraszülött intenzív osztályon a magas hangmagasságú hangok a dominánsak, melyeket az inkubátor sem tud kizárni. Az anya hangját viszont kizárja az inkubátor és elfedik a hangos osztály háttérzajai.

A babák kb. 50 decibel zajszintet bírnak fájdalom nélkül elviselni, a 80 decibel feletti zaj már alacsony oxigén szintet is okozhat, amely károsítja a baba idegrendszerét.

 

Vajon mit gondolnak a szülők, akik heteket, hónapokat töltenek a koraszülött intenzívosztályokon, és az életük részévé válnak a különböző gépek riasztóinak hanghatásai ?  

Összefoglalva, ha lehetne, most csak a zajra fókuszálva az alábbi dolgokon változtatnék az osztályon, ahol heteket töltöttünk: "suttogós-csendes box", a szülők megfelelő tájékoztatása, a kórterembe belépő vizsgáló személyzet megfelelő oktatása és a gépek jelzőinek a halkítása. És ha jobban belegondolunk, ebből egyik sem kerül pénzbe.

 

Halkítsuk le a koraszülött intenzív osztályokat, a babák érdekében!

 

 

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!