• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Apák és a fürdetés

Az ember nem egyik pillanatról a másikra válik apává. Van egy út, amit meg kell tenni, hogy odaérjünk egymáshoz. Amikor téged burkollak be, akkor a törékeny, újonnan született apaságomat is, hogy a lehető legjobb apukád lehessek. Magunkat bugyolálom be.

“Együtt vagyunk. Költözünk épp egymás szívébe. És ebben a kis textilpelusban, amiről holnap már nem tudom, melyik a sok közül, benne van közös életünk megannyi ígérete. A törölköző, amivel megtöröllek fürdés után. A közös takaró, amin fekszünk, miközben esti mesét mondok és te megkérdezed: „És mi történt aztán?” A sátor, ami fölénk borul, amikor először megyünk kettesben kirándulni. A zsebkendő, amivel letörlöm a könnyeidet, amikor sírsz. (És amivel titokban a sajátomat is időnként.) Az olajos rongy, amibe a kezünket töröljük, amikor együtt szerelünk. A kendő, amit majd valahova odavágsz, amikor elkezdesz felnőni és talán idegesítelek. …és talán nem is kell mindig a jövőt firtatni. Itt az ígérete mindannak, amit kapcsolattá szövünk öleléssel, játékkal, csenddel, harccal, sírással és mosolygással, együtt és külön. Épp egy életre, épp most: szövetkezünk.”
Farkas Attila édesapa, egészségpiszichológus, a Korábban Érkeztem Alapítvány Koramentorház projektjének szakértője.

Attila tavaly februárban vett részt a FINE, Family and Infant Neurodevelopmental Education képzésen Szegeden, és a képzés első napjának estéjén kipróbálta az aznap elhangzott és gyakorolt bugyolált fürdetés módszert újszülött kisfián.

Koraszülött fürdetés

A fenti gondolatok ezen élmény alapján születtek meg. A fürdetés során az édesanya által készített képeket elküdte Prof. Inga Warrennek, aki azóta is megmutatja ezeket a meghitt pillanatokat a világ minden pontján, ahol éppen  FINE- NIDCAP képzést tart.

A baba fürdetése lényegében szülői tevékenység és egy lehetőség arra, hogy szülő és csecsemő között kialakuljon a kölcsönös bizalom, amely növeli a szülők kompetencia érzetét mely alapvető fontosságú megérkezve otthonukba az új családtaggal.

A FINE képzéseket a régió szakemberei számára, kiemelve a szegedi, gyulai és kecskeméti koraszülött intenzív osztály dolgozóit és a „Gyakorlati készségek a családcentrikus fejlődéstámogató ellátás terén” című tankönyv magyar nyelvű kiadványa a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa EFOP-1.2.10-16-2016-00002 "Mentorházak és mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik számára a Dél-Alföld Régióban" projekt által került finanszírozásra.

 


A fényképek Farkas Attila (egeszsegpszichologus, csaladterapeuta) tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva, a képek felhasználása jogi következményeket von maga után!

 

 

Támogasd Őket, támogass bennünket!