• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A csodák köztünk élnek

A csodák köztünk élnek: Maradandó károsodás nélkül térhetett haza az életképesség határán született koraszülött kisfiú

A tokiói Keio Egyetemről (Japán) érkezett az örömteli hír, miszerint egy - a 24. terhességi héten, - mindössze 268 grammnyi súllyal világra jött kisfiú hazatérhetett szerető szüleihez. Tehette mindezt anélkül, hogy egészségi állapota esetleg otthoni oxigénterápiát vagy szondás etetést igényelne a későbbiekben.

Az őt ellátó orvosok beszámolója szerint a korán érkezett kis páciensüknél nem jelentkezett komoly, maradandó károsodást okozó komplikáció, mint például súlyos intraventrikuláris (kamrán belüli) vérzés, átmeneti oxigénhiány miatt kialakult agyszövet lágyulás (periventricularis leukomalacia- PVL), vagy éppen halláskárosodás.

Mindezáltal az Iowai Egyetem tulajdonát képző, ún. Tiniest Babies Registry, azaz legkisebb súllyal született babákat számon tartó regiszter szerint ő lett a legkisebb súllyal megszülető olyan koraszülött kisfiú, aki komoly károsodás nélkül maradt életben (2019-es adat). Neki egy ROP (koraszülött retinopathia) miatti lézerterápiára volt szüksége mindössze, mely orvosolható, így nem számít súlyos következménynek, károsodásnak.

Maradandó károsodás nélkül térhetett haza az életképesség határán született koraszülött kisfiú
Dr. Takeshi Arimitsu és Dr. Venkovits Balázs az EFCNI - GLANCE kezdeményezés rendezvényén

 

Bár a nagyon korán, extrém kis súllyal megszülető koraszülöttek túlélési esélyei egyre jobbak, az életképesség határán, 300 gramm körüli súllyal megszülető babáknál - különösen a fiúknál- még mindig magas az esély a halálozásra, túlélés esetén pedig a komoly egészségkárosodásokra. Ezt támasztja alá az is, hogy a már említett regiszterben 2019 februárjáig mindössze 23 olyan koraszülöttet jegyeztek, akiknek születési súlya 300 gramm alatti volt, köztük mindössze négy fiúgyermek volt.

 

A 23-24. terhességi hét környékén világra érkező koraszülött babák esélyei Abban az esetben, ha egy adott gyermek a 23-24. hét környékén érkezik a világra, a családoknak a következőkkel kell tisztában lenniük: 10 ennyire korán a világra jött gyermekből átlagosan 5 sajnos nem éli túl az intenzív ellátás ellenére sem. A másik 5 koraszülött babából 1 túléli a korai érkezésének megpróbáltatásait, de súlyos, akár életen át tartó sérüléssel éli majd mindennapjait. A másik 4 PICi baba pedig túléli maradandó károsodás nélkül, és - bár lehet esélye a későbbiekben egészségügyi problémákra, - azonban nagy valószínűséggel teljes és egészséges emberként élhetnek majd.

 

A minimal handling és a szülői jelenlét fontossága

A szakemberek kiemelték a csupán a szükséges beavatkozások elvégezését szem előtt tartó koraszülött ellátás jelentőségét a koraszülött kisfiú kezelésének sikerében. Az efféle szemléletű ellátás ugyan már 1980 óta ismert orvosi körökben és mára már - a legtöbb helyen- a koraszülött ellátás egyik fontos alapelvévé vált, hiszen bizonyítottan segíti például a cardiopulmonalis stabilitás elérését és megőrzését, illetve az idegrendszeri érést is.

Ennek ellenére az ennyire kis súlyú koraszülöttek ily szemléletű ellátására vonatkozóan nem áll rendelkezésre még túl sok adat, többek között a moralitási ráta miatt sem. Így hát ebből a szempontból is precedensértékű e kisfiú ellátása és annak részletes dokumentációja a világ orvosainak számára.

Nyilvánvalóan egy ennyire éretlenül megszülető koraszülött gyermek életben tartásánál a minimálisnak minősített beavatkozások száma sem kevés, azonban mindenképpen üdvözlendő e fontos ellátási elv alkalmazása ekkora születési súlyú babák esetében is!

A családbarát ellátás másik fontos ismérve a szülői jelenlét, a szülők kompetenciájának elismerése és az ő bevonásuk a koraszülött gyermekük ellátásába. Általánosan elmondható, hogy a koraszülött intenzív osztályokon az életképesség határán megszülető gyermekek ellátásába nehezebben vonják be a szülőket; teszik ezt olyan okokra hivatkozva, mint a például a koraszülött baba instabilitása vagy a fertőzésveszély.

A japán Keio Egyetem orvosai bíznak benne, hogy részletes esettanulmányuk ösztönzi majd a kollégáikat világszerte arra, hogy amennyiben hasonló esettel kerülnek majd szembe, bátrabban merjék majd bevonni a szülőket az extrém koraszülött- akár 300gramm alatti születési súlyú- gyermekük ellátásába is.

A részletes, angol nyelvű esettanulmány itt olvasható

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!