• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

2020 összefoglaló

Visszatekintve 2020 emlékezetes,  kivételes év volt, hiszen a járvány mélyen érintette a PICi közösség életét és sok szempontból kihívások elé állított minket. A nehézségek mellett az egész év folyamán még erősebb elkötelezettségnek és támogatásnak lehettünk tanúi.

Egyesületünk egész éves munkája a COVID-19 vírusfertőzés kihívásainak megoldására, a koraszülött babák, szüleik és az ellátó személyzet védelmére irányult.

Számos család életét segítettük megfelelő és hiteles információkkal és eszközökkel ezzel is támogatva a családbarát és fejlődéstámogató ellátás elterjesztését szerte az országban.

Összefogva hazai és nemzetközi döntéshozó testületekkel, kutatókkal és klinikusokkal, szülői szervezetekkel az újszülött- és gyermekgyógyászat, valamint a szülészeti ellátás területén, egy közös cél elérése érdekében: a korábban és betegen érkezett babák is a legjobb esélyekkel kezdjék meg az életüket.

 

Nézzük sorban mi minden történt 2020-ban

 

Az év elején, a világjárvány első hullámában Magyarországon a szakmai ajánlások és tudományos bizonyítékok nélkül súlyos látogatási és kapcsolattartási korlátozásokat vezettek be a kórházak.

A COVID-19 világjárványra adott válaszként és a vírus terjedésének megakadályozására a magyar koraszülött intenzív osztályok szigorúan korlátozott szülői kapcsolattartást, illetve bizonyos helyeken látogatási tilalmat rendeltek el.

Melletted a helyem 5 év

Az Egyesület fennállásának elmúlt 5 évében, IGEN 5 ÉVESEK LETTÜNK, minden erőfeszítésünk arra irányult, hogy a családbarát koraszülött ellátás elterjedjen a magyar egészségügyi rendszerben, de a kialakult járványügyi helyzetben másodlagos tényezővé váltak az evidenciákon alapuló ellátási formák.

 

Ennek javítása, korrigálása érdekében Egyesületünk megfogalmazott egy Cselekvési felhívást: Szülői kapcsolattartás és szülők ápolásba való bevonása a PIC-eken a COVID-19 járvány idején címmel, melyre válaszul az Alapvető jogok biztosa Dr. Kozma Ákos támogató nyilatkozatot adott ki.

A személyzet védelme érdekében gyűjtést indítottunk megfelelő védőfelszerelés vásárlásához, amelynek beszerzése az első hullám idején elsődleges feladatunk volt.

A szülők segítése érdekében weboldalunkon és a közösségi médiában folyamatosan támogattuk és informáltuk a szülőket, létrehoztunk egy olyan internetes platformot, melyen a fejlesztő - segítő szakemberekhez lehetett fordulni a baba mozgás és értelmi fejlesztésével kapcsolatban, pszichés támogatást és orvosi segítséget nyújtottunk.

Számos média megjelenés és edukációs tartalmat jelentettünk meg, elindult a Zéró Szeparáció kampány, melynek célja, hogy bemutassuk a szeparáció hosszú távú egészségügyi és fejlődési zavarait, amelyek a járványügyi intézkedések következtében kialakulhatnak az újszülötteknél és szüleiknél.

Egyesületünk ebben az évben is meghirdette az ország valamennyi Perinatális Intenzív Centruma között a Kenguruzás Világnapja alkalmából, a már hagyományosnak számító kenguruversenyét.

A világjárvány miatt kialakult időszakban sem feledkezhettünk meg a legkisebbekről, akik életük első óráit a PIC osztályokon kezdik el.

Ebben a nehéz élethelyzetben az ellátóknak kötelességük biztosítani az anya-baba páros háborítatlan együttlétének lehetőségét, melynek egyik feltétele a szülői jelenlét megléte, mellyel többek között csökkenthetjük a szeparáció okozta stressz negatív hatásait a PICik-re.

Ezért még fontosabb a világjárvány idején a koraszülött ellátásban ma már evidenciának számító bőr-bőr kontaktus "kengurugondozás" biztosítása a PIC osztályokon.

Az összpontszám döntött, így szeretettel és elismeréssel gratulálunk az I. helyezést elért Kecskeméti PIC-nek!

Meghívást kaptunk az iPOP nemzetközi kutatási projektbe! A koronavírus miatti karantén idején, különböző országok kórházaiban visszaesés volt tapasztalható a koraszülések számában.

Világszerte számos orvos csoport észlelte a pozitív változásokat, és egymástól teljesen független vizsgálatokba kezdtek, hogy kiderítsék, minek köszönhető a javulás.

Számos cikk és publikáció jelent meg az elmúlt hetekben a témában, talán a legnagyobb figyelmet a Nature és a New York Times cikke keltette, Magyarországon a National Geographic írt a globálisan észlelhető pozitív változásról.

Dánia és Írország jelentései szerint a 37. várandóssági hét alatti koraszülések száma 90%-kal esett vissza és ezen belül az 1500 gramm alatti babák születési aránya 73%-kal csökkent.

A szakmai platformban Magyarországot a Melletted a helyem Egyesület és Dr. Szabó Mikós PhD Med Habil egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője képviseli.

Az „Új Nap - Új Remények” a Jóügyekért szervezet közösségi adománygyűjtő esemény részeként Egyesületünk évről évre adománygyűjtést szervez, melynek kezdeményezettjei ezúttal a győri Petz Aladár megyei oktató kórház és a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház koraszülött intenzív osztályai!

Ebben az évben egy zajszintmérő FÜL készülék a cél, melynek segítségével az osztály dolgozói csökkenteni tudják a háttérzajok erősségét, változtatni tudják beszéd hangerősségüket! Pszt, Csend legyen!

2020 az internet és a digitális megbeszélések és konferenciák éve volt. Megtiszteltetés számunkra, hogy meghívást kaptunk és előadást tarthattunk a magyarországi családbarát koraszülött ellátás helyzetéről a Karolinska egyetem által évente megrendezésre kerülő Ultra-Early Intervention Konferencián és a Magyar Neonatológiai Társaság és a Fiatal Neonatológusok Társasága által rendezett éves konferencián.

2020. szeptember 25-én az Egészség Kommandó által létrehozott objektív szempontrendszer alapján weboldalunk megkapta a Hiteles Egészségügyi Weboldal minősítést!

Hiteles Egészségügyi Weboldal minősítés

 

Ebben az évben több, mint 60.000 felhasználó látogatott weboldalunkra, melyet főleg a közösségi média csatornáinknak (Youtube, Facebook, Instagram) köszönhetünk. Az év 10 legolvasottabb cikkjét újra olvashatják követőink Facebook oldalunkon!

Az újszülöttek egészségével kapcsolatos európai standardok projekt új szintre, egy lépéssel közelebb került a magyar nyelvű megjelenéshez, reméljük 2021-ben már a kész ajánlásokkal ünnepelhetjük az év végét.

Végül, de nem utolsósorban a Koraszülöttek Világnapja ismét egyesítette az érintett szülők és az egészségügyi szakemberek összefogását. A világnap mottó – Jövőbe tekintő gondoskodás! A korlátozások ellenére a szülői és a szakmai közösség hihetetlen kreativitással reagált, így az idei koraszülöttek világnapja különlegessé vált.

Ez az év megmutatta, mekkora szükség van a munkánkra és mennyivel könnyebben vehetjük az akadályokat ilyen, eddig elképzelhetetlen kihívás közben, mint amelyet a világjárvány során megéltünk. Az elmúlt hónapokban a bizonyítékokon alapuló család és betegközpontú koraszülött ellátás létjogosultsága megkérdőjelezhetetlenné vált Magyarországon.

Ez egyben a hajtóerőnk a következő évekre vonatkozóan, hiszen a következő 5 évben legalább annyi sikert és előrelépést szeretnénk elérni a koraszülött babák ellátásának javításában, mint az elmúlt 5 éveben.

Nagyon várunk 2021, mert olyan feladatok előtt állunk, amelyek alapjaiban fogják a következő évek neonatológiai ellátását megváltoztatni és javítani, és szeretnénk mielőbb bemutatni ezeket közösségünknek, támogatóinknak!
Köszönjük a támogatást!

Boldog új évet kíván a Melletted a helyem Egyesület csapata!

 

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!